News

Legea educației sexuale, contestată de Klaus Iohannis la CCR. Ce îl nemulțumește pe președintele României

24.06.2020 | 17:37
Legea educatiei sexuale contestata de Klaus Iohannis la CCR Ce il nemultumeste pe presedintele Romaniei
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care educația sexuală poate fi predată doar cu acordul părinților.

Președintele României a contestat legea adoptată de Parlament prin care educația sexuală se transforma în „educație sanitară” și putea fi predată doar cu acordul scris al părinților.

ADVERTISEMENT

Iohannis are mai multe nemulțumiri privitoare la lege, în special faptul că se cere acordul părinților pentru a le fi predată educație sexuală celor mici.

Klaus Iohannis a sesizat CCR referitor la legea educației sexuale

Președintele a remarcat cum noțiunea de „educație sanitară” nu este definită, fiind de asemenea nemulțumit de modul în care a fost eliminată mențiunea „cel puțin o dată pe semestru”.

ADVERTISEMENT

În actuala formulare, Iohannis crede că „devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață”.

Prin eliminarea sintagmei respective nu se înțelege dacă aceste cursuri vor avea loc o dată pe an, o dată pe semestru, sau deloc.

ADVERTISEMENT

Totodată, conform Digi 24, președintele susține că din lege nu reiese clar dacă „programele de educație sanitară sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. De asemenea, este neclar și momentul în care trebuie cerut acordul părinților pentru predarea educației sanitare”.

În forma sa inițială, legea educației sexuale era menită să permită accesul tuturor elevilor la un astfel de subiect tabu, indiferent dacă părinții sunt de acord, sau nu.

ADVERTISEMENT

Ulterior, cedând anumitor presiuni, mai mulți parlamentari PSD și PNL au modificat legea în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților.

USR este singurul partid care s-a opus variantei de lege propuse de PSD și PNL, prin care materia a fost rebotezată „educație sanitară”.

Mai mult, faptul că acum părinții trebuie să-și dea acordul scris ca elevii să participe la educație „sanitară” este considerat un lucru de nedorit de către USR, dar și de către Klaus Iohannis, cel care a contestat legea la CCR.

ADVERTISEMENT