Concret, românii care au împrumutat bani de la IFN sau care vor împrumuta vor plăti rate mult mai mici. Legea a plafonat peste noapte dobânzile la toate creditele de consum acordate de instituțiile financiare nebancare. Conform legii există o dobândă maximă care poate fi percepută de IFN-uri.
Potrivit Observatornews.ro, dobânda nu poate depăși 1% pe zi pentru credite de până la 5.000 de lei, 0,8% pe zi pentru împrumuturi între 5.000 și 10.000 de lei, dar și 0,6% pe zi pentru credite între 10.000 și 25.000 de lei. Mai mult, românii pot plăti la final cel mult dublul sumei împrumutate de la IFN-uri.
Ca și un calcul, la un credit de 10.000 de lei clientul plătea până acum o dobândă de 500% (un exemplu oarecare) și datora în total 60.000 de lei instituției de tip IFN. Acum, clientul poate plăti cel mult 20.000 de lei.
Măsura se va aplica retroactiv pentru creditele în vigoare, iar pentru a beneficia de această lege consumatorii pot cere revizuirea contractului. În schimb există multe IFN-uri care și-au notificat deja clienții de la sine și i-au rugat să semneze noile condiții, mult mai avantajoase.
Dacă IFN-ul nu va răspunde la somație timp de 45 de zile sau refuză să aplice noua lege, clienții se pot adresa ANPC sau instanțelor de judecată. Desigur, un scenariu de nedorit. În general românii care apelează la astfel de IFN-uri sunt cei disperați cu datorii care nu sunt băgați în seamă de bănci, conform Observatornews.ro.
IFN-urile și-au făcut de asemenea un renume pentru că sunt Raiul dependenților de pariuri sportive sau păcănele, care se împrumută din toate părțile până când intră în faliment sau, mai rău, ajung să-și pună capăt vieților.
Trebuie menționat că există IFN-uri care au practicat mereu o dobândă corectă, apropiată de cele practicate de bănci, însă au existat și IFN-uri care au practicat dobânzi aberante și au cerut sume de multe ori mai mare decât cele împrumutate.
La finalul lunii septembrie, Marcel Ciolacu povestea cum în 1992 a luat un împrumut cu o dobândă peste 150%. Așadar, și-a dat seama cum e să plătești dobânzi aberante, cu toate că premierul spune că a supraviețuit acestui test.
”Prin ‘92, când activam în privat, primul meu împrumut a fost cu 158%. Asta era dobânda. Am supraviețuit. Din câte ştiu eu, domnul ministru al Finanţelor a avut o discuţie cu toţi reprezentanţii sistemului bancar şi au convenit nişte lucruri foarte concret – nu va duce la creşteri de dobânzi”, a declarat Marcel Ciolacu.