News
notix pixel id

CCR a declarat neconstituțională legea în baza căreia CNSAS a decis că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea

Legea în baza căreia CNSAS a decis că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea a fost declarată neconstituțională de CCR. Iată ce arată decizia Curții.
23.11.2021 | 18:13
CCR a declarat neconstituțională legea în baza căreia CNSAS a decis că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea
Legea în baza căreia CNSAS a decis că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea, neconstituțională. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a admis o sesizare care a fost depusă de guvernatorul BNR referitoare la legea privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, iar decizia a fost de neconstituționalitate.

Concret, CCR a decis că legea Legea nr.161/2019 pentru modificarea şi completarea OUG 24/2008 este neconstituțională.

Decizie favorabilă la CCR pentru Mugur Isărescu. Ce au decis magistrații

Reamintim faptul că Mugur Isărescu a sesizat CCR în procesul de la Curtea de Apel București în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut ca el să fie constatat drept colaborator al Securității comuniste.

ADVERTISEMENT

Decizia Curții Constituționale a fost luată cu majoritate de voturi, marți, iar odată cu această hotărâre este foarte posibil ca acțiunea CNSAS de la Curtea de Apel să fie respinsă și astfel Mugur Isărescu ar putea să scape de dosarul de colaborator al Securității.

Avocatul guvernatorului BNR, Valeriu Stoica le-a cerut judecătorilor sesizarea CCR cu o excepţie privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor legale în baza cărora CNSAS l-a declarat pe guvernatorul BNR colaborator al fostei Securităţi comuniste.

ADVERTISEMENT

Mai precis, este vorba despre Legea nr.161/2019 în ansamblul său şi a art.12 ind.1 din OUG nr.24/2008 şi a art.2 lit.b teza I din OUG nr.24/2008.

Ce arată decizia CCR din ziua de marți

„Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr.161/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii este neconstituţională în ansamblul său.

ADVERTISEMENT

Prin aceeaşi decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.2 lit.b) teza întâi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, se arată în hotărârea CCR, potrivit Agerpres.

CNSAS a deschis un proces în care le cerea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, în vara anului trecut.

ADVERTISEMENT

CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator pentru Securitate, în perioada 1979 – 1989.

În această perioadă, actualul guvernator al BNR ar fi furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri