News

Legea moștenirii 2022. Situația în care statul primește întreaga avere a defunctului

Legea moștenirii reglementează fiecare element cu privire la cota care le revenie succesorilor. Avocatul Adrian Cuculis a explicat în ce situație statul poate să moștenească întreaga avere a defunctului.
19.02.2022 | 15:43
Legea mostenirii 2022 Situatia in care statul primeste intreaga avere a defunctului
Legea moștenirii 2022. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Legea moștenirii este cea care asigură transmiterea bunurilor unei persoane decedate către una sau mai multe persoane aflate în viață.

După modalitatea în care funcționează, vorbim de moștenirea legală și de cea testamentară. Există însă și situația în care statul este îndreptățit să moștenească întreaga avere a defunctului.

ADVERTISEMENT

Avocatul Adrian Cuculis a explicat că atunci când nu există niciun fel de moștenitor, statul este cel care moștenește toate bunurile unei persoane. Această procedură este numită ”vacanță succesorală”.

Legea moștenirii 2022. Procedura prin care statul primește întreaga avere a defunctului se numește ”vacanță succesorală”

”Copiii împart averea în mod egal. Soția sau soțul supraviețuitor are o treime din moștenire, chiar dacă nu a dobândit împreună cu soțul sau soția bunurile în timpul căsătoriei.

ADVERTISEMENT

Atunci când nu există niciun fel de moștenitor, statul este cel care moștenește toate bunurile unei persoane, procedura numindu-se vacanță succesorală”, explică avocatul Adrian Cuculis, conform Antena 3.

În situația în care soții nu au avut copii, iar părinții persoanei decedate nu mai sunt la rândul lor în viață, atunci soțul supraviețuitor poate moșteni totul. Acest lucru se întâmplă dacă defunctul a lăsat asta prin testament.

ADVERTISEMENT

Soțul, copiii, nepoții sau părinții se numesc moștenitorii rezervatari. Aceștia au dreptul de a primi în mod obligatoriu măcar jumătate din cota succesorală.

În cazul neînțelegerilor se poate apela oricând la instanța de judecată. Totul se poate transforma într-un proces de lungă durată, ”însă și beneficiile de la final sunt altele”, sunsține avocatul Cuculis.

ADVERTISEMENT

„În cadrul instanței de judecată, lucrurile care în mod normal ar putea să dureze o lună sau câteva săptămâni, se transformă într-un proces de lungă durată, însă și beneficiile de la final sunt altele.

(…) În cadrul procedurii judiciare părțile se pot înțelege chiar dacă au ajuns să deschidă acest diferend în instanță. Dacă pe parcursul procesului reconsideră poziția pe care au avut-o la început, pot face o tranzacție și atunci litigiul se închide ca atare”, mai precizează Adrian Cuculis.

Tot legea moștenerii stabilește că persoanele declarate nedemne de instanța de judecată sau de notarul public nu au posibilitatea de a moșteni nici legal, nici prin testament.

ADVERTISEMENT