Sport

“Legea Novak”, distrusă de echipele de handbal în prima etapă! Amenda ridicolă pentru nerespectarea ordinului

A început noul sezon din Liga Naţională de handbal, iar "Legea Novak", care prevede ca 40% dintre jucătorii unei echipe pe teren trebuie să fie români, a fost călcată în picioare. Amenda este un fleac pentru cluburi.
29.08.2022 | 18:10
Legea Novak distrusa de echipele de handbal in prima etapa Amenda ridicola pentru nerespectarea ordinului
Ministrul Eduard Novak acordă trofeul Supercupei României Cristinei Neagu. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Noul sezon din Liga Florilor a început din acest weekend. Se anunţă un sezon foarte disputat, în condiţiile în care echipele de handbal investesc bani mulţi şi nu mai puţin de 8 dintre ele au peste 1,5 milioane de euro buget.

“Legea Novak”, distrusă de echipele de handbal în prima etapă! Nu au nicio problemă să plătească 3000 de lei

S-au făcut multe transferuri, nume tari din handbalul internaţional vin să joace în România, însă, ce ne facem cu “legea Novak”, Ordinul de ministru care impune folosirea a cel puţin 40% sportivi români într-o echipă, pe teren?

ADVERTISEMENT

Într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie a FRH ţinută la începutul lunii august, s-a decis ca amenda pentru nerespectarea Ordinului ministrului Novak să fie de 3000 de lei. Adică, formaţiile care au în echipă mai mult de 60% jucători străini, în acelaşi timp, pe teren, îşi asumă amenda.

Iar când vorbim despre formaţii cu bugete importante, această amendă este insignifiantă. Ministrul Eduard Novak a participat la Supercupa României între Rapid şi CSM Bucureşti, primul meci al sezonului.

ADVERTISEMENT

Regula, călcată în picioare sub ochii Ministrului: “FRH va decide cu privire la sancțiunile aplicabile”

Cele două formaţii nu au ţinut cont de această regulă, ambele formaţii având, majoritar, jucătoare străine pe teren. Mai mult, la finalul meciului încheiat cu victoria “tigroaicelor”, scor 28-26, ministrul Eduard Novak a acordat trofeul câştigătoarei.

Practic, regula impusă de ministru a fost călcată în picioare sub ochii acestuia. Pe pagina de Facebook, Novak a făcut referire şi la nerespectarea Ordinului impus în luna iulie, spunând că FRH va decide sancţiunea:

ADVERTISEMENT

“A fost un meci superb aseară între CSM București și Rapid în Supercupa României. Felicitări câștigătoarei pentru trofeu! Felicitări ambelor echipe pentru spectacolul sportiv!

Cât despre nerespectarea ordinului prin care echipele trebuie să aibă în teren minimum 40% sportivi români, Federația Română de Handbal va decide cu privire la sancțiunile aplicabile, conform regulamentului”, a scris Novak.

ADVERTISEMENT

Astfel, la Supercupă, atât CSM Bucureşti, cât şi Rapid au plătit câte 3000 de lei pentru nerespectarea ordinului de Ministru. Însă, cele două formaţii s-au întâlnit trei zile mai târziu şi în prima etapă a Ligii Florilor.

CSM Bucureşti şi Rapid au încălcat regula de două ori în trei zile! Fiecare echipă a plătit 6100 de lei

Şi în meciul din Sala Giuleşti regula a fost ignorată. Doar două românce au fost protagoniste în acest meci: Cristina Neagu la CSM Bucureşti şi Diana Ciucă la Rapid. Pe foaia de joc doar o treime au fost românce.

CSM Bucureşti şi Rapid au avut a doua abatere de la “legea Novak” în doar câteva zile. Urmare: penalizare de 3100 de lei. Da, aţi ghicit, la fiecare abatere amenda creşte cu suma de 100 de lei. Cu o asemenea sumă infimă, e greu de crezut că această practică va fi abandonată.

“Tigroaicele” au plătit 50.000 de lei amendă în sezonul trecut! 3000 de lei e un fleac

Nu doar cele două formaţii au încălcat această regulă în prima etapă. Gloria Bistriţa, Măgura Cisnădie sau Dunărea Brăila au încălcat şi ele Ordinul şi vor plăti cei 3000 de lei. În plus, faţă de sezonul trecut au fost eliminate şi regulile U-21 şi U-23.

În stagiunea trecută, CSM Bucureşti şi Măgura Cisnădie au plătit amendă 50.000 de lei pentru nerespectarea regulilor U-21 şi U-23. Pe lângă această sumă, amenda de 3000 de lei este un fleac.

  •  100 de lei este suma cu care creşte amenda pentru echipele care încalcă în mod repetat “legea Novak” 
  • 3.800.000 de euro este bugetul celor de la CSM Bucureşti
ADVERTISEMENT