Sport

„Legea Novak”, tot mai aproape de a redeveni obligatorie?! Cluburile care contestau regula au primit o lovitură importantă la Înalta Curte. Document oficial

"Legea Novak" a revenit în actualitate după decizia ÎCCJ, prin care a fost anulată sentinţa Curţii de Apel. FANATIK are motivarea deciziei luată de Înalta Curte.
26.03.2025 | 12:40
Legea Novak tot mai aproape de a redeveni obligatorie Cluburile care contestau regula au primit o lovitura importanta la Inalta Curte Document oficial
"Legea Novak", tot mai aproape de a redeveni obligatorie?! Cluburile care contestau regula au primit o lovitură importantă la Înalta Curte. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Ordinul fostului ministru al sportului, Eduard Novak, a creat valuri în sportul românesc. La toate sporturile de echipă, cluburile trebuiau să respecte regula de a avea un procent de cel puţin 40% sportivi români în teren, în acelaşi timp, la competiţiile interne.

„Legea Novak”, tot mai aproape de a redeveni obligatorie?!

Cele mai mari nemulţumiri au fost la handbal, iar regula a fost contestată în instanţă de CS Gloria Bistrița Năsăud. Iar acţiunea clubului din Liga Florilor a avut succes, regula fiind anulată la Curtea de Apel. Dar, în luna ianuarie, Înalta Curte a casat decizia Curţii de Apel, a admis recursul şi „legea Novak” a rămas aplicabilă.

ADVERTISEMENT

Cererea de intervenţie a fost făcută de Federaţia Română de Volei, clubul HC Zalău, condus de Gheorghe Tadici, şi fostul ministru, Eduard Novak. Ei au avut câştig de cauză şi „Legea Novak” rămânea în picioare.

Motivarea ÎCCJ: „Măsura nu limitează posibilitatea clubului de a achiziţiona oricâţi jucători străini doreşte”

FANATIK are motivara Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care mai dă o lovitură cluburilor care erau împotriva acestei reguli, spunând că „Legea” Novak nu împiedică transferul jucătorilor străini în campionatul românesc:

ADVERTISEMENT

„Obligaţia folosirii unei ponderi de 40% de jucători români în teren este una proporţională cu scopul legitim urmărit, şi anume stimularea cluburilor pentru a folosi jucători români, pentru atingerea obiectivului de reprezentare cu succes a României în competiţiile internaţionale

Astfel, măsura nu limitează posibilitatea clubului de a achiziţiona oricâţi jucători străini doreşte şi nici dreptul acestora din urmă de a se angaja la cluburi din România, ci doar creează premisele promovării sportivilor români prin oferirea posibilităţii de a intra în teren. 

ADVERTISEMENT

În concluzie, obligativitatea prezenţei pe teren a jucătorilor români în proporţie de 40% are la bază o măsură justificată de un obiectiv legitim, de natură strict sportivă/competiţională, iar măsura impusă respectă analiza proporţionalităţii, fiind adecvată şi necesară pentru atingerea obiectivelor propuse”, se arată în motivarea ÎCCJ.

ADVERTISEMENT
O parte din motivarea deciziei ÎCCJ privind legea Novak. Sursa: captură Fanatik
O parte din motivarea deciziei ÎCCJ privind legea Novak. Sursa: captură Fanatik

Vot negativ pentru „legea Novak” în CA al FRH

Deşi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat aviz favorabil pentru „legea Novak”, ea nu va fi aplicată deocamdată în handbal. Decizia a fost supusă la vot în Consiliul de Administraţie a FRH, unde votul a fost negativ, aşa cum FANATIK a anunţat.

A fost o şedinţă cu scântei, cu acuze de ambele părţi, iar în final, au fost 10 voturi împotriva implementării „legii Novak” şi 6 pentru. Astfel, competiţiile de handbal din România se desfăşoară fără niciun fel de restricţie privind vârsta sau naţionalitatea.

  • 2022 este anul în care fostul ministru al sportului, Eduard Novak, a emis Ordinul privind obligativitatea echipelor de a avea 40% sportivi români pe teren
  • 900.000 de euro încasează FRH din taxele de transfer anual
Tags: