News

Legea offshore, care permite extragerea gazelor din Marea Neagră, aprobată în Parlament. Merge la promulgare către Klaus Iohannis

Legea offshore, cea care permite extragerea gazelor din Marea Neagră, a fost aprobată în Parlament. Actul normativ va fi trimis pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.
18.05.2022 | 12:13
Legea offshore care permite extragerea gazelor din Marea Neagra aprobata in Parlament Merge la promulgare catre Klaus Iohannis
Legea offshore a trecut cu 248 de voturi pentru şi 34 contra. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea offshore, cea care ne scapă de gazul rusesc, a fost aprobată, miercuri, în Parlament. Senatorii și deputații au acordat 248  voturi ”pentru” şi 34 ”contra”.

Legea offshore a trecut de voturile parlamentarilor

”România din acest moment a intrat în linie dreaptă pentru independența energetică”, a afrmat Marcel Ciolacul, președintele Camerei Deputaților, la finalul votului.

ADVERTISEMENT

Legea offshore va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare. Ulterior, urmează a fi publicată în Monitorul Oficial și intra în vigoare.

Au fost și amendamente depuse de către membri AUR și USR pe proiectul legislativ, dar nu au fost luate în considerare. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a intervemit și a afirmat că cinci partide, din cele șase, și-au exprimat votul în comisie.

ADVERTISEMENT

”Sancţiunile există foarte clar în legea energiei, şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri, iar cifra de afaceri este de multe multe miliarde.

România are mecanismele, prin această lege, să asigure consumul de gaz pentru casnici şi pentru termie dar şi pentru industrie, atunci când există criză energetică”, a spus Alfred Simonis, de la tribuna Parlamentului.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Cristina Prună, de la USR, a explicat că prin amendamentele formațiunii politice pe care o reprezintă, românii ar putea avea parte de banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră. Acest lucru s-ar putea face prin model norvegian, încât să existe și pensii mai decente. 4.000 de euro s-ar cuveni fiecărui cetățean, a mai subliniat Cristina Prună.

Cât de benefică este Legea offshore pentru România

Virgil Popescu, ministrul energiei, declara în luna martie că din iarnă vom avea gaze și din alte surse, prin Legea offshore. De altfel, Virgil Popescu a precizat că deja se fac teste de exploatare din Marea Neagră, iar din acest an vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus.

ADVERTISEMENT

”România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas.

Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus.

Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, spunea ministrul energiei în luna martie.

ADVERTISEMENT
Tags: