News

Legea offshore, depusă în Parlament. Ciucă: ”Resursele din Marea Neagră vor putea fi exploatate”

Legea offshore a fost depusă vineri în Parlament. Liderii coaliției de guvernare au semnat acest act normativ, prin care se vor putea exploata gazele din Marea Neagră.
15.04.2022 | 12:40
Legea offshore depusa in Parlament Ciuca Resursele din Marea Neagra vor putea fi exploatate
ADVERTISEMENT

Legea offshore, dezbătută de mai mult timp de autorități, a fost semnată vineri, 15 aprilie, de membrii coaliției de guvernare. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă. Tot el a subliniat că prin acest demers se va obține independența față de gazul rusesc.

Ce aduce nou legea offshore pentru stat și investitori

Premierul Nicolae Ciucă a mai transmis și că ceea ce aduce nou legea este că statul va putea beneficia de 60% din venituri, iar investitorii de 40%.

ADVERTISEMENT

”Doresc sa menționez ca astazi, impreuna cu ceilalti lideri ai coalitiei, am semnat legea offshore, atat de așteptat. Se va asigura predictibilitate penru investitori. Resursele din Marea Neagra vor putea fi exploatate. Ceea ce aduce nou legea, este un regim fiscal competitiv, statul va putea sa beneficieze de 60% din venituri, iar investitorii de 40%. 

Prin acest proiect legislativ asiguram cadrul necesar, astfel incat exploatarile sa asigure independenta de gazul rusesc și sa asigure cantitatea de gaze necesare”, a transmis Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă.

ADVERTISEMENT

Termenul exploatării gazelor din Marea Neagră

Joi, 14 aprilie, s-a finalizat draftul proiectului legislativ. De altfel, Nicolae Ciucă a mai anunțat că primele gaze din Marea Neagră vor fi exploatate  în a doua parte a anului 2022. Investitorii de la Black Sea Oil and Gas  se vor ocupa de acest lucru.

”Foarte important: Legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime)

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să reținem: Primele gaze din Marea Neagră, în a doua parte din acest an !!!

-Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și aici vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.

-Totodată, legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT