News

Legea Pensiilor, noi modificări! Pensia de urmaș a fost dezbătută de parlamentari

11.09.2019 | 12:35
Există câteva reglementări şi pentru pensia de urmaş. Sursa foto - facebook

Legea Pensiilor are parte de noi modificări! Deși, în mare, pensia de urmaș a rămas neatinsă, există totuși câteva reglementări. Astfel, noutatea se regăsește în privința cuantumului pensiei minime pentru beneficiarii pensiei de urmaș. ”… fiecare beneficiar de pensie de urmaș are dreptul la o pensie minimă calculată în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte”, se arată în noua Lege a pensiilor.

Legea Pensiilor, noi modificări!

Trebuie să știți că potrivit documentului, pensia de urmaș se stabilește, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau din pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Cuantumul pensiei de urmaș se va stabili procentual.

Concret din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei pentru limita de vârstă/de invaliditate, în funcție de numărul urmașilor îndreptății: 50% pentru un singur urmaș, 75% pentru doi urmași, 100% pentru trei sau mai mulți urmași. De menționat că Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și este programată să se aplice din septembrie 2021.

Legea Pensiilor, noi modificări! Pensie
Pensia de urmaş are parte de câteva schimbări în noua lege a pensiilor. Sursa foto – facebook

Pensia de urmaș a fost dezbătută de parlamentari

Există și o excepție atunci când cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte. Drepturile de pensie se plătesc lunar, titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială.

În funcţie de opțiune, plata pensiei se face prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie (listă bănci).