News

Legea pentru descurajarea protestelor, atacată la CCR: ”E aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniștii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”

CCR a fost sesizată cu privire la legea pentru descurajarea protestelor. Pedeapsa pentru tulburarea liniștii publice ar putea fi mai mare decât pentru uciderea din culpă.
25.05.2023 | 11:45
Legea pentru descurajarea protestelor atacata la CCR E aberant sa vii cu pedepse pentru tulburarea linistii publice mai mari decat pentru uciderea din culpa
Legea pentru descurajarea protestelor, atacată la CCR. Sursa foto: ReporterIS
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională a României a fost sesizată cu privire la legea pentru descurajarea protestelor, deputații USR și Forța Dreprei atacând-o la CCR, conform unui comunicat de presă transmis joi.

CCR sesizată cu privire la legea pentru descurajarea protestelor

Reprezentanții celor două formațiuni politice spun despre legea gândită de premierul Nicolae Ciucă și secretarul general al PNL, Lucian Bode, că este menintă să descurajeze oamenii să protesteze față de „dezastruosul guvern patronat de Klaus Iohannis”.

ADVERTISEMENT

”Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”, au transmis cele două partide politice care au sesizat Curtea Constituțională a României.

Legea a trecut deja de Parlament, fiind aprobată de coaliția de guvernare și urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Conform acesteia, Codul Penal va fi modificat, iar dacă până acum tulburarea liniștii publice era sancționată cu amendă sau închisoare de la 3 luni până la 2 ani, noua lege propune ca pedeapsa cu închisoarea să fie cuprinsă între 1 an şi 4 luni şi 6 ani şi 8 luni.

ADVERTISEMENT

Pedeapsa pentru tulburarea liniștii publice ar putea fi mai mare decât pentru uciderea din culpă

În acest context, USR și Forța Dreptei atrag atenția asupra faptului că pedeapsa pentru tulburarea liniștii publice ar putea fi mai mare decât pentru uciderea din culpă, o infracțiune mult mai gravă.

„Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzaţi de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze şi să modifice Codul penal în România? Se ajunge la situaţii aberante: să propună o pedeapsă pentru tulburarea liniştii publice mai mare decât pentru uciderea din culpă.”, a transmis Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

ADVERTISEMENT

Parlametarul USR Stelian Ion adaugă faptul că tendința de creștere a pedepselor este extrem întâlnită, în special, în țările autoritare, acolo unde democrația are de suferit, fiind „grav afectată”.

De asemenea, partidele politice care au contestat legea la CCR, susțin că există o încălcare a „principiului proporţionalităţii sancţiunilor şi pedepselor consacrat de Constituţie şi o contradicţie în politica penală a statului român”.

ADVERTISEMENT

Noua lege prevede ca tulburarea liniștii și ordinii publice să fie pedepsită cu închisoare de la 1 an şi 4 luni la 6 ani şi 8 luni, în anumite situații, de exemplu dacă persoana în cauză deține asupra sa „un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa”.

Pe de altă parte, inițiatorii legii, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spun că modificările aduse Codului Penal nu vizează protestele pașnice ori adunările publice legitime.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul...
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul din România, a revenit în țară și la vechiul look
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare "scoasă din romanele SF" a companiei Alef Aeronautics
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față...
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față cu băiatul care a supraviețuit atacului
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8...
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8 😮 Nimeni nu se astepta sa revina dupa ce s-a intamplat sezonul trecut
Elon Musk ar putea distruge Gmail. Sfârșitul se apropie
Elon Musk ar putea distruge Gmail. Sfârșitul se apropie
Cum arată Gina Pistol după 8 ore la salonul de înfrumusețare. Schimbarea e...
Cum arată Gina Pistol după 8 ore la salonul de înfrumusețare. Schimbarea e incredibilă! FOTO
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care...
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care explică principiile utilizării armelor nucleare, scurse în presă
S-a îndrăgostit de el când avea 7 ani și s-au căsătorit 30 de...
S-a îndrăgostit de el când avea 7 ani și s-au căsătorit 30 de ani mai târziu. Actorul român și povestea sa incredibilă de iubire