Legea plafonării dobânzilor la credite a fost adoptată de Senat

Senatul a adoptat, luni, legea privind plafonarea dobânzilor la credite, cu 73 de voturi pentru, 8 abţineri şi 18 împotrivă.
26.02.2018 | 19:16
Legea plafonarii dobanzilor la credite a fost adoptata de Senat
ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat, luni, cu amendamente, propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR.

Potrivit textelor adoptate, “în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an”.

ADVERTISEMENT

“Dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi: de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant”, prevede amendamentul adoptat de plen.

De asemenea, dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi 18% pe an, în cazul creditelor de consum. “Pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar”, stipulează proiectul.

ADVERTISEMENT

Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele interes-moratorii. Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, mai prevede textul adoptat.

Sursă: www.stiripesurse.ro