News

Legea porcului a ajuns pe biroul lui Klaus Iohannis. Țăranii, obligați să-și schimbe hainele la intrarea în coteț

Este gata legea porcului, care prevede schimbări importante pentru crescătorii de animale. Noua lege va afecta atât fermele cât și pe țăranii obișnuiți.
23.04.2023 | 17:37
Legea porcului a ajuns pe biroul lui Klaus Iohannis Taranii obligati sasi schimbe hainele la intrarea in cotet
Legea porcului vine cu schimbări majore pentru crescătorii de animale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege care aduce modificări importante pentru crescătorii de porcine este gata și a ajuns deja pe biroul Președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Legea porcului 2023: țăranii nu mai sunt obligați să-și facă vestiar lângă coteț

Noile prevederi, numite popular ”legea porcului”, au suferit mai multe modificări, față de varianta inițială. Ele au dat prilejul unor dezbateri aprinse, mai ales datorită schimbărilor fundamentale despre modul în care sunt crescute porcinele.

ADVERTISEMENT

Astfel, senatorii care au inițiat legea porcului, au renunțat la obligarea crescătorilor de a-și amenaja un vestiar în exteriorul cotețului animalelor.

Totuși, pentru țărani devine obligatorie ”schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt crescute porcinele”, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Reguli igienice obligatorii pentru crescătorii de porcine

Se asemenea, toți crescătorii trebuie să-și spele și dezinfecteze mâinile și încălțămintea, atât la intrarea cât și la ieșirea din spațiile unde sunt ținute porcinele.

O altă prevedere la care s-a renunțat este cea legată de numărul maxim al porcilor crescuți pentru consumul propriu. În prima variantă a textului de lege, numărul acestora era limitat la cinci, însă aleșii au eliminat acest paragraf. În noua lege a porcului, vizitatorii vor avea un acces ”limitat” la cotețul în care sunt ținute animalele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se interzice accesul în spațiile în care sunt ținute porcinele pentru persoanele care au avut contact cu mediul silvic. Acestea nu vor putea intra în cotețul porcului timp de 48 de ore după ce au revenit din pădure.

Noi prevederi în legea porcului

Devine obligatorie înregistrarea animalelor în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit noii legi a porcului, crescătorii sunt obligați să asigure protecție locurilor în care sunt crescute animalele și să aibă grijă ca furajele și așternutul acestora să nu fi fost contaminate.

O altă prevedere la care s-a renunțat este cea referitoare la faptul că, în cadrul fermelor de subzistență, ”porcinele sunt crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații.

Porcii, carnea  și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie”.

ADVERTISEMENT