News
notix pixel id

Creșterea scroafelor şi hrănirea animalelor cu resturi alimentare, interzise. Legea porcului, adoptată de Senat

Senatul a aprobat recent Legea porcului. Aceasta prevede, printre altele, o serie de reguli pentru crescătorii de porcine: se interzic creșterea scroafelor şi hrănirea animalelor cu resturi alimentare.
30.11.2021 | 15:42
Creșterea scroafelor şi hrănirea animalelor cu resturi alimentare, interzise. Legea porcului, adoptată de Senat
Reguli severe în legea porcului. Este interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, Legea porcului, act în care sunt prevăzute o serie de reguli pentru crescătorii de porci, a trecut de Senat și a fost trimisă spre aprobare la Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă deputații vor vota la fel ca senatorii, românilor li se vor impune prevederi extrem de stricte.

Reguli severe în legea porcului. Este interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare

Conform prevederilor actului aflat în curs de aprobare, cetățenii nu vor mai putea crește în gospodării, pentru propriul consum, decât cel mult 5 porci. De asemenea, este interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare.

Legea mai prevede ca porcii să fie crescuți numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția acestora. Persoanele fizice vor putea crește și chiar comercializa doar în exploatații comerciale, autorizate sanitar-veterinar, cel mult 15 porci anual, prevede un proiect de lege adoptat de Senat.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege fost inițiat de UDMR și susținut de PSD, PNL și USR. Recent, acesta a fost adoptat cu 70 de voturi pentru (față de 69 câte erau necesare pentru adoptare), 10 senatori votând împotrivă. Un număr de 47 de senatori s-au abținut de la vot.

În forma în care a trecut de Senat pe data de 22 noiembrie, legea menționează următoarele obligații pentru crescătorii de porcine.

ADVERTISEMENT
  • de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor;
  • de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.
  • de a respecta cerinţa de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare.
  • să solicite înregistrarea în Baza Naţională de Date, a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Reguli severe pentru cei care cresc porci pentru consum propriu: se interzice creșterea scroafelor pentru reproducere

Legea porcului prevede o serie de prevederi destul de dure pentru cei care cresc porci pentru propriul consum.

ADVERTISEMENT

Astfel, cetățenii pot avea în gospodărie un maxim de 5 capete de animale, vor avea interzis să-i hrănească cu resturi alimentare și vor trebui să respecte o serie de măsuri stricte de igienă.

O altă prevedere din lege, poate cea mai dureroasă pentru mulți dintre cetățeni, spune că românii care cresc animale în exploatații non-comerciale nu mai au voie să dețină scroafe pentru reproducere.

ADVERTISEMENT

Iată lista cerințelor impuse de Legea porcului. Cetățenii au obligațiile următoare:

– să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;

– să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;

ADVERTISEMENT

– să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

– să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;

– să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;

– să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vânătoare;

Veterinarul va juca un rol important după adoptarea legii

Cetățenii vor avea obligația să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:

  1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;
  2.  orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
  3.  orice mortalitate apăruta la porcinele pe care le deţine în exploataţie;

– echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;

– să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;

– să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;

– să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;

– să nu folosească așternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare, conform Adevărul.

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor amintite sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri