News

Legea prin care copiii persoanelor decedate în urma dictaturii primesc 500 de lei, promulgată de Klaus Iohannis

15.07.2020 | 20:53
Legea prin care copiii persoanelor decedate in urma dictaturii primesc 500 de lei promulgata de Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care copiii persoanelor decedate din cauza regimurilor dictatoriale beneficiază de o indemnizație lunară de 500 de lei.

Președintele României a promulgat Legea care completează Decretul 118/1990, astfel că toți copiii celor decedați din motive politice vor beneficia de o indemnizație lunară de 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Legea se va aplica pentru acei copii care și-au pierdut părinții după 6 martie 1945 din cauza dictaturii instaurate după acea dată.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care copiii victimelor comunismului vor primi 500 de lei

Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori al celui decedat, din categoria celor 2 dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei”, este menționat în actul normativ.

ADVERTISEMENT

Documentul modifică și completează Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice în urma instaurării dictaturii din 6 martie 1945.

Persoanele deportate în străinătate sau „constituite în prizonieri” sunt, la rândul lor, protejate de această lege, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

„Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său”, este scris în document.

Inițiatorul proiectului de lege e Slavoliub Adnagi, un deputat al minorităților naționale. Bărbatul a dezvăluit că cei ce vor beneficia de această lege au în prezent vârsta de aproximativ 60 de ani.

ADVERTISEMENT

„Media de vârstă a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, născuţi înainte, în timpul sau după perioada în care părinţii lor s-au aflat în aceste situaţii este de circa 60 de ani”, a adăugat Adnagi.

Iniţitiva legislativă a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor pe 24 iunie şi trimisă la promulgare în aceeaşi zi, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT