Legea privind darea în plată intră în vigoare de astăzi. Care e procedura pe care trebuie să o urmezi

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
13/05/2016, 16:22
Legea privind darea în plată intră în vigoare de astăzi. Care e procedura pe care trebuie să o urmezi

Începând de vineri, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituţiei de credit în acest sens.

Aproape 100.000 de români ar putea apela la legea dării în plată după ce aceasta va intra în vigoare, se arată în cifrele expuse de Banca Naţională a României. În condiţiile în care toţi aceştia vor dori să îşi dea în plată imobilele ei vor trebui să notifice băncile înainte. Potrivit Digi 24, procedura ar putea chiar şi până la doi ani, iar costurile se ridică la aproximativ 4.000 de lei.

Cum se face darea în plată

– Totul începe cu o notificare transmisă creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, prin care îl informezi că vrei să dai în plată. Potrivit Profit.ro, aceasta trebuie să conţină detaliile şi condiţiile de admisibilitate a cererii. Contractul de credit şi de ipotecă ar trebui să acopere majoritatea documentelor solicitate.

– Trebuie să faci şi dovada că imobilul dat în plată are destinaţia de locuinţă. Dacă imobilul este închiriat, trebuie depus şi contractul de închiriere.

– Faptul că nu ai făcut infracţiuni legate de creditul respectiv poate fi uşor dovedit prin cazierul penal.

– Notificarea mai trebuie să includă şi un interval orar şi două zile diferite în care reprezentatul instituţiei de credit să se prezinte la notarul public propus de tine – nu mai puţin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care stinge practic datoria. Notarul este plătit de tine.

Ce urmează după depunerea dosarului de dare în plată

La depunerea notificării sunt suspendate executările silite şi procedurile judiciare şi extrajudiciare împotriva ta sau a averii tale, precum şi împotriva codebitorilor, garanţilor personali şi ipotecari.

În termen de 10 zile, banca are dreptul de a contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii.

Instanţa va stabili un termen de judecată.

Prima decizie poate fi atacată cu apel de către părţi, în termen de 15 zile de la comunicare.

Dacă instanţa admite definitiv cererea băncii, atunci părţile sunt repuse în situaţia anterioară.

Ceea ce înseamnă că dobânzile, comisioanele şi penalităţile încep din nou să fie calculate, iar executările silite pot fi reluate.

Dacă decizia este definitivă şi în favoarea ta, ai rămas fără casă, dar ai scăpat de datorii.

Sursă: www.libertatea.ro

Închide ×