News

Legea privind educația sexuală în școli, motiv de neînțelegere în coaliție. Cine nu susține inițiativa

O lege privind introducerea educației sexuale în școli reprezintă un motiv semnificativ de dispută în coaliția guvernamentală, fiind mai multe persoane care nu susțin această inițiativă.
14.06.2021 | 22:09
Legea privind educatia sexuala in scoli motiv de neintelegere in coalitie Cine nu sustine initiativa
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat încă din luna martie a acestui an că educația sexuală este o materie foarte importantă și ar trebui predată în școli.

Un deputat AUR a avut o declarație halucinantă în urmă cu câteva luni că metodele contraceptive reprezintă o educație sexuală denaturată.

ADVERTISEMENT

Cine din actuala coaliție de guvernământ se opune introducerii educației sexuale în școli?

Liderii partidelor de guvernare nu se pot pune de acord în legătură cu legea care prevede introducerea educației sexuale în școli.

În actuala propunere legislativă termenul de “educație sexuală” a fost înlocuit cu “educație sanitară”, iar participarea elevilor este condiționată de acordul părinților.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii, spunând că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”. USR PLUS este singura formațiune care susține reexaminarea legii. Se pare că Ludovic Orban și Florin Cîțu ar fi de acord, dar șeful Camerei Deputaților spune că nu are posibilitatea să treacă peste opiniile din partid.

Propunerea USR PLUS ar fi ca legea să prevadă posibilitatea ca acei părinți care nu vor să își lase copiii să participe la orele de educație sexuală să aibă posibilitatea să îi retragă, față de varianta actuală care prevede un acord scris al părinților pentru participarea copiilor la ore, susține Digi24.

ADVERTISEMENT

În loc să avem – și asta e poziția susținută de USR PLUS – un mecanism prin care acei părinți care din considerente religioase sau orice alte considerente își retrag copiii de la ora respectivă – și este într-adevăr dreptul lor, avem o lege care spune că la oră participă doar acei copii cu cei mai responsabili părinți”, a afirmat luni viceprim-ministrul Dan Barna.

Subiectul introducerii educației sexuale în școli a fost discutat la ședința coaliției de guvernământ, iar Ludovic Orban și liderii UDMR au spus că ei suștin propunerea venită din partea USR PLUS.

ADVERTISEMENT

Problematică este prezentarea acestei legi în cadrul partidelor, fiind mulți membri atât din PNL, cât și din UDMR care nu sunt de acord cu modificarea propusă.

ADVERTISEMENT

Surse participante la discuții au afirmat că a fost invocat argumentul conform căruia ar fi o inițiativă “pro-gay”, conform Digi24. În momentul de față, legea este blocată în Senat.