În urmă cu exact o săptămână, legea educației pentru sănătate în școli a fost adoptată de Parlament cu o majoritate confortabilă de voturi.
La șapte zile distanță, actul normativ a ajuns la Cotroceni, acolo unde a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis, anunță site-ul prezidențial într-un comunicat.
Conform acestei legi, materia ”educație pentru sănătate” se va studia în școlile din România începând cu clasa a 8-a, numai cu acordul scris al părinților,
Materia va consta în ”programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, relatează News.ro.
Înainte de a ajunge să fie votată și ulterior promulgată, legea pentru modificarea şi completarea legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului fusese trimisă spre reexaminare în Parlament.
În prima sa formă, proiectul prevedea ca ”în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”.
Iohannis a atacat proiectul la Curtea Constituțională, afirmând că ”prin introducerea sintagmei educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul ”promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011”.
”Practic, reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală.
Ideea de educaţie sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educaţia sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activităţi de asigurare a igienei”, preciza şeful statului, în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului, conform agenției de presă citate.
După promulgare, noua materie are cale liberă către școli. În următorul pas, Ministerul Educației va elabora programa școlară.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit, după votul din Parlament, despre materia educație pentru sănătate. Aceasta va fi, de fapt, o nouă disciplină. Ea ar urma să fie introdusă în noile planuri de învățământ și va fi predată din septembrie 2023.
Va fi o disciplină modulară, potrivit ministrului și va conține educație pentru sănătate, juridică, financiară sau ecologică. Deocamdată nu au fost stabilite concret modulele.