News

Legea privind introducerea educației pentru sănătate din clasa a 8-a, promulgată de Klaus Iohannis. Ce prevede materia

Marți, 28 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind introducerea educației pentru sănătate. Materia se va face din clasa a 8-a, numai cu acordul scris al părinților.
28.06.2022 | 23:10
Legea privind introducerea educatiei pentru sanatate din clasa a 8a promulgata de Klaus Iohannis Ce prevede materia
Educația pentru sănătate, introdusă în materia școlară, din clasa a 8-a. Legea, promulgată de Iohannis. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu exact o săptămână, legea educației pentru sănătate în școli a fost adoptată de Parlament cu o majoritate confortabilă de voturi.

Educația pentru sănătate, introdusă în materia școlară, din clasa a 8-a. Legea, promulgată de Iohannis

La șapte zile distanță, actul normativ a ajuns la Cotroceni, acolo unde a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis, anunță site-ul prezidențial într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Conform acestei legi, materia ”educație pentru sănătate” se va studia în școlile din România începând cu clasa a 8-a, numai cu acordul scris al părinților,

Materia va consta în ”programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, relatează News.ro.

ADVERTISEMENT

Înainte de a ajunge să fie votată și ulterior promulgată, legea pentru modificarea şi completarea legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului fusese trimisă spre reexaminare în Parlament.

În prima sa formă, proiectul prevedea ca ”în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”.

ADVERTISEMENT

Iohannis a atacat proiectul la Curtea Constituțională, afirmând că ”prin introducerea sintagmei educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul ”promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011”.

”Practic, reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală.

ADVERTISEMENT

Ideea de educaţie sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educaţia sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activităţi de asigurare a igienei”, preciza şeful statului, în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului, conform agenției de presă citate.

Educația pentru sănătate se va studia din septembrie 2023

După promulgare, noua materie are cale liberă către școli. În următorul pas, Ministerul Educației va elabora programa școlară.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit, după votul din Parlament, despre materia educație pentru sănătate. Aceasta va fi, de fapt, o nouă disciplină. Ea ar urma să fie introdusă în noile planuri de învățământ și va fi predată din septembrie 2023.

Va fi o disciplină modulară, potrivit ministrului și va conține educație pentru sănătate, juridică, financiară sau ecologică. Deocamdată nu au fost stabilite concret modulele.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza...
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza găștilor sângeroase. O adevărată capitală a infracțiunilor
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Trabant
Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Pericolele cauciucurilor din China. Șoferii își riscă viețile și mașinile
Pericolele cauciucurilor din China. Șoferii își riscă viețile și mașinile
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin...
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro