News

Legea privind „mamele eroine” stă în Parlament de șase ani. Miza este acordarea unei indemnizații viagere

O lege privind acordarea unei indemnizații viagere pentru mamele cu mulți copii a intrat în procedură legislativă acum șase ani, fără să fi primit până acum votul final.
12.12.2022 | 18:47
Legea privind mamele eroine sta in Parlament de sase ani Miza este acordarea unei indemnizatii viagere
Proiect pentru o indemnizație viageră pentru mamele cu mulți copii/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În luna februarie 2016 intra în procedură legislativă un proiect de Lege pentru Mamele Eroine privind indemnizația viageră pentru mamele care au născut şi crescut cel puțin trei copii, însă procedura a fost blocată la Camera Deputaților, unde proiectul așteaptă de patru ani să fie supus votului final în plen.

Indemnizație viageră de până la 1.900 de lei pe lună

La un moment dat, a apărut zvonul că legea ar fi fost adoptată, ceea ce a făcut ca la Ministerul Muncii și instituțiile subordonate să ajungă zeci de mii de cereri pentru acordarea indemnizației viagere pentru mamele cu trei copii.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost inițiat de către Ninel Peia, pe atunci deputat PSD și stipula că mamele cu trei copii vor primi o indemnizație viageră lunară reprezentând 30% din salariul mediu net pe economie, urmând ca pentru mamele cu patru copii să crească la 40%, iar pentru cele cu cel puțin cinci copii, indemnizația să fie de 50% din salariul mediu net pe economie.

Indemnizația urma să fie actualizată anual, în funcție de salariul mediu net pe economie din anul anterior. În plus, indemnizația se putea cumula cu orice alt venit și nu era supusă impozitării.

ADVERTISEMENT

La finele anului 2016, proiectul a trecut la Senat prin adoptare tacită fiind trimis apoi la forul decizional, care este Camera Deputaților. Aici însă procedura parlamentară a pierdut din viteză. După ce a primit un punct de vedere nefavorabil de la guvernul Dăncilă, proiectul s-a ales și cu un raport negativ din partea Comisiei de muncă a Camerei, în octombrie 2018.

În ceea ce priveşte indemnizaţia viageră, membrii comisiei au considerat că nu se justifică acordarea acesteia, în condiţiile în care, în prezent, legislaţia în vigoare din România prevede facilităţi oferite pentru susţinerea familiilor cu mulţi copii. Astfel, alocaţia pentru susţinerea familiei reglementată de Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede pentru familiile cu 3 sau mai mulţi copii, un cuantum lunar al alocaţiei, stabilit prin raportare la indicatorul social de referinţă (ISR) de 4 – 5 ori mai mare faţă de o familie cu un copil”, se spune în raport.

ADVERTISEMENT

Numai că alocația pentru susținerea familiei, calculată în funcție de IRS, este considerabil mai mică decât ar putea fi indemnizația viageră. De exemplu, alocația pentru o familie cu trei copii este de 259 lei, ajungând la 338 lei, pentru familiile monoparentale. În cazul familiilor cu cel puțin patru copii, valorile alocației ajung la 345, respectiv 450 de lei.

În cazul instituirii indemnizației viagere, costurile pentru bugetul statului ar fi enorme. Luând în calcul faptul că salariul mediu net în decembrie 2021 era de 3.879 lei, rezultă că o asemenea indemnizație ar avea nivelul de 1.161 lei pentru mamele cu trei copii, 1.548 lei pentru mamele cu patru copii și 1.935 lei pentru mamele cu cel puțin cinci copii.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de cereri, în baza unui zvon

În pofida raportului negativ al comisiei de specialitate, zvonul privind indemnizația s-a întins în toată țara astfel încât s-a creat o isterie în care Ministerul Muncii a fost bombardat cu zeci de mii de solicitări pentru acordarea acestui drept, însoțite de documente justificative. Ministerul chiar a fost nevoit să dezminte public aceste informații.

În urma unor informații propagate în mediul virtual și preluate și de mass-media potrivit cărora a fost adoptat un act normativ care stabilește drepturi pentru persoanele care au născut și crescut 3 și mai mulți copii, agențiile teritoriale s-au confruntat cu numeroase solicitări telefonice precum și cu cereri ale persoanelor care îndeplinesc aceste condiții. Folosim acest prilej pentru a vă comunica că aceste informații au avut la bază un proiect inițiat în anul 2015 de un membru al Parlamentului României, însă, până în acest moment, actul normativ care să prevadă aceste drepturi nu a fost adoptat”, se arăta într-un comunicat al Agenție Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

De atunci însă nu s-a schimbat nimic în ce privește proiectul lui Peia. Deși primise raportul comisiei, inițiativa legislativă nu a mai fost supusă votului. În primul rând, aprobarea ei ar face ca cheltuielile sociale ale statului să crească apreciabil. Pe de altă parte, respingerea ei ar da posibilitatea partidelor de opoziție să reclame că guvernarea nu face nimic pentru a stopa declinul demografic sever cu care se confruntă România, astfel că soluția preferată de majoritatea parlamentară este ca proiectul să fie ținut la sertar astfel încât respingerea lui să nu aducă prejudicii de imagine guvernanților.

Mame, decorate ca în vremea comunismului

Proiectul mai prevede și reinstaurarea titlului de „Mamă Eroină” în cadrul sistemului național de decorații, pe modelul decorației din perioada comunistă. Titlul ar urma să fie acordat mamelor a cel puțin cinci copii.

Mama_Eroina
Ordinul „Mamă Eroină”/ Sursă foto: Wikipedia

Decorațiile pentru mamele cu mulți copii sunt deseori asociate cu regimurile totalitare, indiferent dacă sunt de dreapta sau de stânga, însă prima decorație a fost instituită în 1920, de Franța, fiind vorba de Medalia Familiei Franceze, în trei clase – bronz, argint și aur – în funcție de numărul de copii. Modelul a fost preluat de Germania nazistă în 1938, prin Crucea de Onoare a Mamei Germane.

După pierderile suferite de URSS în al doilea război mondial, Stalin a instituit titlul de Mamă Eroină care, spre deosebire de variantele franceză și germană, venea la pachet cu o serie de avantaje pecuniare și materiale considerabile. România comunistă a preluat modelul în 1951, când s-a decis ca titlul de Mamă Eroină să fie acordat pentru femeile cu zece copii, care primeau și o indemnizație de 500 de lei pe lună. Pentru femeile cu 5-9 copii se acorda Medalia Maternității sau Ordinul Gloria Maternă, însoțită și acestea de beneficii bănești.

ADVERTISEMENT