News

Legea salarizării și legea pensiilor, înghețate de Comisia Europeană? Pot urma efecte devastatoare pentru români

14.11.2019 | 16:02
Legea salarizarii si legea pensiilor inghetate de Comisia Europeana Pot urma efecte devastatoare pentru romani
ADVERTISEMENT

Legea salarizării și legea pensiilor ar putea fi înghețate de Comisia Europeană. Chiar noul ministru de Finanțe, Florin Cîțu a anunțat că este foarte posibil ca România să încheie anul cu un deficit de 4%, asta în condițiile în care țara noastră are o țintă de deficit asumată de 3%. Lucrul acesta, mai mult ca sigur, nu va fi pe placul celor din CE!  Fostul ministru, Gheorghe Ialomițianu, cel care a trecut printr-o situație similară în anul 2009, trage un semnal de alarmă.

Legea salarizării și legea pensiilor, înghețate de Comisia Europeană?

Acesta spune că reprezentanții Comisiei Europene vor considera că România este în procedura de deficit excesiv. Concret, dacă se ajunge la această situație, țara noastră va primi indicații de la Comisia Europeană pentru a-și regla deficitul. Ialomițianu nu a ezitat și a susținut că europenii ne vor solicita să înghețăm Legea salarizării și Legea pensiilor, legi pe care Comisia Europeană nu le consideră sustenabile.

ADVERTISEMENT

Fac lucrul acesta pentru că cele două legi au efect și pentru următorii 2-3 ani, ceea ce înseamnă că vor aduce constant dezechilibre majore.“Cea mai mare provocare pentru Guvernul Orban in 2019 o reprezinta incadrarea Romaniei intr-un deficit bugetar de 3% din PIB pana la sfarsitul acestui an. Depasirea deficitului bugetar de catre Romania va fi sanctionata de catre Comisia Europeana prin declansarea procedurii de deficit excesiv.

Pot urma efecte devastatoare pentru români

Asta inseamna impunerea Romaniei implementarea unui program de ajustare a cheltuielilor si de majorare a veniturilor bugetare. In aceste conditii va fi greu pentru Guvernul Orban sa continue implementarea legii salarizarii si a legii pensiilor considerate de Comisia Europeana nesustenabile financiar. Exista un risc si pentru ratingul Romaniei prin retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating sau transmiterii de catre acestea a unor mesaje privind adancirea instabilitatii macroeconomice a Romaniei.

ADVERTISEMENT

Aceste decizii ale agentiilor de rating ar insemna pentru Romania reducerea credibilitatii pe pietele financiare influentand negativ costul cu finantarea si investitiile straine in Romania. Incadrarea in deficitul bugetar de 3% din PIB in 2019 poate fi asigurata prin imbunatatirea incasarilor bugetare pana la sfarsitul anului si prin stoparea cheltuielilor nejustificate”, a menționat Gheorghe Ialomițianu.