News

Ce prevede legea urșilor, lege retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis! Ce animale pot fi ucise, cine e premiat și cine ia blana și carnea urșilor omorâți

Ce prevede legea urșilor, lege retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis! Ce animale pot fi ucise, cine e premiat și cine ia blana și carnea urșilor omorâți
11.01.2022 | 13:31
Ce prevede legea ursilor lege retrimisa in Parlament de Klaus Iohannis Ce animale pot fi ucise cine e premiat si cine ia blana si carnea ursilor omorati
Ce prevede legea urșilor, lege pe care Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

„Ordonanța urșilor”, așa cum a fost botezat proiectul de lege inițiat de parlamentarii UDMR, nu a fost pe placul președintelui României. Klaus Iohannis a retrimis proiectul la reexaminare și a transmis că unele dintre dispoziții sunt încă neclare.

Astfel, legea privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, dar, atenție, și în extravilan s-a reîntors acum pe masa Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Ce prevede legea urșilor, lege retrimisă în Parlament de președintele Klaus Iohannis!

Administrația Prezidențială a mai transmis printr-un comunicat de presă că dispozițiile solicitate de UDMR sunt de natură să genereze probleme în aplicare. Drept pentru care, Parlamentul trebuie să găsească acum un echilibru între protejarea dreptului la viaţă şi integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, şi prevenirea atacurilor săvârşite de către animale sălbatice ce aparţin unor specii protejate, pe de altă parte.

Interesant este că, inițial, Parlamentul a eliminat sintagma „în intravilanul localităţilor” atât din titlul, cât şi din cuprinsul ordonanţei de urgenţă. Concret, aceștia au lărgit sfera de aplicare a metodelor de intervenţie asupra urșilor de la intravilan la extravilan, fapt care a complicat proiectul.

ADVERTISEMENT

Mai multe ONG-uri au încercat imediat să explice că, în ultimii ani, România a lansat un adevărat masacru asupra urșilor după ce peste 1500 de exemplare au fost ucise. Și noul amendament ar duce la sute de crime în următoarea perioadă, mai ales că s-ar permite împușcarea și în extravilan, spun organizațiile de mediu

De altfel, chiar pe această „portiță” a proiectului a bătut monedă și Klaus Iohannis care a solicitat circumstanţieri, proceduri clare, criterii obiective, precum şi instituirea unui control şi a unor responsabilităţi corelative din partea autorităţilor din domeniul mediului.

ADVERTISEMENT

Șeful statului consideră că dacă toate cele de mai sus nu vor fi prezente în lege atunci pot apărea cu ușurință abuzuri. De asemenea, Iohannis vrea o reglementare pentru extravilanul localităților, reglementare care să aibă caracter de excepție, nu care să devină o regulă.

Când pot fi împușcați urșii dacă Iohannis aprobă legea

Deocamdată, în ordonanța urșilor se stipulează ferm că intervenția în cazul animalelor care ajung în intravilanul localităților se face, atenție mare, gradual. Asta înseamnă că extragerea prin împușcare se realizează strict atunci când „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, urșii mai pot fi împușcați dacă echipa de intervenție este pusă în pericol. Interesant este că în ordonanță e prevăzut și că pot fi ucise chiar și ursoaicele cu pui. În acest caz, puii care vor rămâne practic orfani și fără ghidaj în viață, vor ajunge într-un adăpost. Există mai mulți pași care trebuie parcurși până la ucidere printre ei aflându-se și:

  • îndepărtarea prin diverse mijloace
  • tranchilizare și relocare
  • extragere prin eutanasiere sau împușcare.

Un alt detaliu interesant se aplică în cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine de mai multe ori în acela;i loc, formându-și, în mod evident, un obicei. Atunci, echipa de intervenție are voie să apeleze la tranchilizarea și relocarea acestuia.

Cu toate acestea, dacă animalul devine periculos pentru oameni, bunuri sau echipă de intervenție, acesta va putea fi ucis.

Cine are ultimul cuvânt în privința uciderii urșilor

Proiectul care s-a aflat pe masa președintelui arată că echipajul care participă la intervenție trebuie să fie condus de primarul localității sau de viceprimar. Mai este nevoie de un jandarm, de un vânător, dar și de prezența unui medic veterinar.

Ministrul Mediului a explicat că decizia de ucidere a animalului va fi luată prin vot, cu majoritate. Nu mai puțin de trei membri ai echipei trebuie să susțină soluția aleasă.

Au fost stipulate și mai multe niveluri de risc pentru prezența urșilor în apropiere de gospodării. Astfel, atunci când animalul a fost observat ocazional în intravilan, vorbim despre un risc redus. La fel se întâmplă când ursul dă semne evidente că se retrage la observarea oamenilor.

Risc mediu este atunci când animalul este la 50-100 de metri depărtare și nu face pași în spate. De asemenea, când ursul surprins sau alungat lansează un atac fals sau atunci când a fost observat repetat în intravilan ori când se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor.

Risc mare este când animalul se află prins într-o capcană neautorizată, când lansează un atac evident, când intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului sau când devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante.

De asemenea, autoritățile consideră risc mare animalul care atacă omul în zona locuită sau ursul care atacă animale domestice în intravilan. Întregul proiect și anexele acestuia pot fi consultate AICI.

Ce se întâmplă cu ursul după ce acesta a fost ucis

Interesant este că vânătorul care ucide un urs pentru care echipa de intervenție a hotărât acest lucru va fi chiar remunerat. După ce animalul este omorât, blana și craniul exemplarului se predau Gărzilor forestiere, urmând ca acestea să devină proprietatea statului.

În același timp, carcasa ursului revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.

Vă readucem aminte că la jumătatea lunii decembrie, Parlamentul a adoptat legea care aprobă ordonanţa de urgență prin care sunt stabilite condiţiile în care pot fi omorâţi urşii periculoşi. Atunci a fost eliminată, din actul normativ, prevederea privind intravilanul localităţilor.

Parlamentarii au transmis că modificarea este necesară în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice.

După ce Klaus Iohannis a retrimis proiectul în Parlament, ministrul Mediului, Tanczos Barna a explicat că respectă punctul de vedere al preşedintelui, dar că nu crede că este vorba despre o critică pe fond.

“Sunt ferm convins că protecţia vieţii omeneşti este o prioritate şi pentru domnul preşedinte, aşadar vrea ca implementarea cadrului legal al intervenţiei imediate în cazul urşilor periculoşi să nu poată fi atacată şi să respecte toate reglementările de specialitate”, a scris pe o rețea de socializare ministrul Mediului

ADVERTISEMENT