Life

Legendă a folclorului românesc, declarații înfiorătoare. „În viaţă, nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii“

Declarații înfiorătoare a unei legende a folclorului românesc. Ce le spunea apropiaților despre viața ei și din ce motiv.
04.05.2023 | 16:41
Legenda a folclorului romanesc declaratii infioratoare In viata nu am stiut decat sa cant si sami ingrop copiii
Artista folclorului românesc care și-a îngropat cinci copii. Sursa foto: arhiva TVR
ADVERTISEMENT

Folclorul românesc a fost marcat de-a lungul timpului de o mulțime de voci care au rămas o adevărată legendă a cântecului popular. Și astăzi repertoriile lor sunt printre cele mai cunoscute de către public și sursă de inspirație pentru artiștii vremurilor actuale, însă puțini le știu și destinul tragic de care au avut parte.

Drama unei legende a folclorului românesc. Și-a îngropat aproape toți copiii

Maria Lătărețu a fost una dintre cele mai admirate interprete ale muzicii populare. Născută dinainte de cele două războaie mondiale, în 1911, viața avea să-i fie bucurie, datorită carierei artistice impresionante, și chin, din cauză că i-au murit cinci copii, din șase.

ADVERTISEMENT

”Privighetoarea Gorjului”, așa a rămas în istoria folclorului Maria Lătărețu, fiind apreciată pentru talentul său muzical. Deși avea o profesie de invidiat, nu putea fi fericită pe deplin, deoarece, ca un blestem, aproape toți copiii i–au decedat la scurt timp după naștere, printre aceștia aflându-se și două fetițe gemene.

”În viaţă nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii”, ar fi spus la un moment dat Maria Lătărețu unor apropiați. Ea a devenit pentru prima oară mamă în 1929, aducându-l pe lume pe Gicuțu. Din nefericire, acesta a pierit la doar doi ani.

ADVERTISEMENT

În 1931, Maria Lătărețu a reușit să fie iar mamă, crezând că soarta i-a surâs. A născut un băiat, care a supraviețuit cel mai mult dintre frați, până în 2001. A urmat sosirea pe lume și a celui de-al treilea copil, o fetiță, botezată Măriuca, dar la vârsta de 6 ani avea să înceteze și ea din viață, după ce a fost mușcată de un câine.

”Dintr-o curte a ieșit un câine care s-a aruncat asupra ei, a sfâșiat-o. Maria Lătăreţu a venit val-vârtej la Târgu Jiu şi a dus-o la spital, la profesor doctor Haznașu, unul dintre cei mai mari. Fusese mușcată de toată partea dreaptă: din scalp, urechea, gâtul, umărul, mâna.

ADVERTISEMENT

Șansele de supraviețuire erau minime. Fetița a fost trimisă acasă în grija soțului Mariei, iar aceasta a plecat pentru o seară la București, unde avea un angajament.”, ar fi declarat nora cântăreței, potrivit demamici.ro

Mare suferință s-a abătut asupra Mariei Lătărețu când a văzut că a rămas și fără fiica sa. Părea că din nou destinul îi aduce fericire, odată ce în 1935 le-a născut pe gemenele Polina și Maria, dar și ele au sfârși de mici, îmbolnăvindu-se de bronhopneumonie.

ADVERTISEMENT

În 1937, Maria Lătărețu a mai născut un copil, al treilea băiat, pe care l-a botezat Tudor. Acesta a ieșit din pântecul mamei, prematur. Motivul a fost faptul că artista, însărcinată fiind, s-a împiedicat de o buturugă, la un eveniment, unde a fost chemată să cânte. Tudor a murit la doar câteva zile după naștere.

Maria Lătărețu a cântat cu lacrimi în ochi, în timp ce i-a murit un copil

Au fost și momente când Maria Lătărețu a trebuit să urce pe scenă și să le cânte oamenilor, deși știa că i-au murit copiii. De exemplu, pe când se deschidea un celebru restaurant, ”Doru Ancuței”, a aflat că Măriuca a decedat, chiar înainte de începerea școlii, în urma unei mușcături de câine.

Maria Lătărețu nu mai voia să apară în fața invitaților de la ”Doru Ancuței”, fiind extrem de devastată de durere, dar organizatorul nu i-a permis. Neavând încotro, solista și-a luat inima în dinți și a urcat pe scenă, cu lacrimi în ochi, îmbrăcată într-un costum alb și garoafă prinsă în păr.

La finalul numărului de la ”Doru Ancuței”, se spune că Maria Lătărețu și-a scos garoafa din păr și a strivit-o cu piciorul. Ajunsă în cabină, organizatorul ar fi întrebat-o de ce plânge, iar ea i-ar fi răspuns: ”Domnule, va rog să mă iertați. Mi-a murit fetița, iar maine merg să o îngrop”.

Cum a murit Maria Lătărețu

Pe 23 septembrie 1972, Maria Lătărețu a părăsit această lume, după o viață marcată de suferințe. Ultima oară când le-a cântat românilor a fost în sala Căminului Cultural din comuna Românești, din județul Botoșani. Cauza decesului său ar fi fost congestie cerebrală, apărută ca efect al stresului.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine:
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult mai scumpe"
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce...
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil