Life

Legenda locului din România care ar ascunde tuneluri de zeci de kilometri. “Cred că făcea legătura cu satul”

Legenda locului din România care ar ascunde tuneluri de zeci de kilometri. Acestea ar fi fost construite de Iancu de Hunedoara.
04.06.2024 | 08:17
Legenda locului din Romania care ar ascunde tuneluri de zeci de kilometri Cred ca facea legatura cu satul
Legenda locului din România unde ar fi ascunse tuneluri de zeci de kilometri. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legenda locului din România care ar ascunde tuneluri de zeci de kilometri, construite de Iancu de Hunedoara. Oamenii din zonă au păreri diferite în privința tunelurilor.

Legenda locului din România care ar ascunde tuneluri de zeci de kilometri. Iancu de Hunedoara le-ar fi construit

Iancu de Hunedoara ar fi construit, în scop militar, două tuneluri, în timpul războaielor cu turcii, însă nimeni nu poate spune cu exactitate unde sunt situate acestea.

ADVERTISEMENT

Aceste tuneluri ar fi legat Cetatea Șiria din județul Arad cu Timișoara, pe o distanță de 58 de kilometri. Acestea s-ar lega, totodată, și cu Aradul, pe o lungime de 28 de kilometri.

Cetatea Șiriei datează din secolul al XIII-lea. Aceasta a fost reședința lui Iancu de Hunedoara, a lui Matei Corvin și a familiei Bathory. Această cetate a servit ca garnizoană lui Mihai Viteazul, însă a fost ocupată de turci în mai multe perioade. A fost distrusă de habsburgi în anul 1784.

ADVERTISEMENT

Părerile locuitorilor din Șiria sunt, însă, diferite atunci când vine vorba despre existența tunelurilor. Unii dintre aceștia consideră că au existat și că tunelurile ar fi descoperite dacă ar fi făcute cercetări. Pe de altă parte, unii cred că sunt doar mituri.

Un bărbat care a crescut în Șiria a mărturisit că a văzut, în anii 1050 – 1960, intrarea cu boltă a unui tunel prăbușit, dar este de părere că acesta ducea către localitate.

ADVERTISEMENT

“Eu am copilărit în Şiria şi îmi aduc aminte că existau două sau trei locuri care puteau fi tunele. Unul dintre acestea era prăbuşit. Nu am intrat niciodată să văd până unde duce, dar cred că făcea legătura cu satul”, a povestit Horia Ungureanu, potrivit Adevărul.

Ce spune primarul din Șiria despre existența tunelurilor

De asemenea, Valentin Bot, primarul comunei Șiria, nu crede că au existat tunelurile care să lege această localitate de municipiile Arad și Timișoara.

ADVERTISEMENT

“Când eram copil şi mă jucam la cetate ştiu că erau nişte gropi. Cel mai probabil erau săpate pentru anumite scopuri, dar nicidecum să facă legătura cu Aradul sau cu Timişoara.

Dacă acestea ar fi existat ar fi trebuit ca cineva să aibă grijă de ele, dare eu unul nu cred în această poveste”, a declarat edilul.

În plus, primarul a mai spus că a auzit și o altă variantă, și anume că Cetatea Șiriei ar fi legată prin tuneluri cu alte două cetăți din zonă. Este vorba despre Cetatea Ineului și Cetatea Șoimoș. Cu toate acestea, Valentin Bot nu consideră că aceasta este o variantă plauzibilă.

ADVERTISEMENT