Sporturi

Legendele sportului românesc, conferință manifest la Senat: „Avem nevoie de finanțare. Am venit aici pentru următoarea generație”. Simona Halep trage un semnal de alarmă

12.02.2020 | 11:52
Legendele sportului romanesc conferinta manifest la Senat Avem nevoie de finantare Am venit aici pentru urmatoarea generatie Simona Halep trage un semnal de alarma
ADVERTISEMENT

Legende ale sportului românesc, printre care Nadia Comăneci, Camelia Potec, Gabriela Szabo și Simona Halep au susținut o conferință de presă miercuri, la Senat, pentru a trage un semnal de alarmă, în an Olimpic.

Conferință manifest la Senat

Simona Halep recunoaște că jucătorilor de tenis aflați la început de drum le este foarte greu să progreseze în carieră din cauza condițiilor din România.

ADVERTISEMENT

Este ceva important pentru sportul românesc. Nu am venit aici pentru mine, am venit pentru următoarea generație, care are nevoie de infrastructură. Avem nevoie de o sală unde să joace echipa de Fed Cup. 

Sunt mulți copii care au nevoie de susținere. Vorbesc din punctul meu de vedere, sportul nostru e unul scump și nu poate fi susținut așa mult de familii.

ADVERTISEMENT

Fac apel pentru această cauză. Consider că tenisul românesc are nevoie de ajutor. Trebuie să se consturiască un sistem pentru noile generații. Este mare nevoie”, a declarat Simona Halep.

Camelia Potec, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena, deplânge situația sportului românesc, care se află într-o constantă decădere din cauza lipsei de investiții.

ADVERTISEMENT

Copiii vor să facă sport, părinții vor să își trimită copiii la sport, dar nu au unde. De fiecare dată, noi am fost la 0,0 și ceva din PIB. Sportul trebuie să fie finanțat, cel puțin 1% din PIB trebuie să vină la sport.

Avem o grămadă de exemple de la cei din Europa și din lume, trebuie să luăm de acolo și să implementăm în România. Am muncit foarte mult, muncă voluntară, la acele grădinițe sportive. Am muncit luni de zile, în momentul de față acel proiect este stopat, nu știu dacă s-a anulat sau dacă va fi redeschis”, susține Camelia Potec.

ADVERTISEMENT

„Nimeni nu ne ascultă”

Gabriela Szabo, campioană Olimpică la Sydney, în 2000, la atletism, continuă discursul Cameliei Potec și susține că sportul românesc are nevoie urgentă de investiții.

Noi mereu vorbim în van, nimeni nu ne ascultă, vorbim degeaba despre sport, despre beneficiile sportului. Este un an foarte important pentru sportul mondial și cel românesc. Strategia noastră este să calificăm un număr cât mai mare de sportivi la Jocurile Olimpice.

Ne dorim foarte mult să câștigăm medalii, visul fiecărui sportiv care ajunge prima dată pe o arenă sau un stadion este să câștige o medalie. Este clar că sportul românesc are nevoie de investiții. Toată lumea privește sportul ca pe o cheltuială, nu ca pe un plan de viitoru pentru copiii noștri.

Este nevoie de un audit al sportului românesc, trebuie să prioritizăm sportul. Trebuie să vedem de unde primim banii, ce putem schimba în codul fiscal.
Cea mai mare problemă a sportului românesc este infrastructura, trebuie să vedem care sunt nevoile noastre reale.

Noi nu avem un stadion unde să mergem să desfășurăm campionatele naționale. Avem la Cluj, dar acolo putem organiza doar competiții de juniori, pentru că nu respectă standardele superioare”, a spus Gabriela Szabo.

ADVERTISEMENT