Sport

Legendele Universității Craiova l-au omagiat pe Ilie Balaci, la trei ani de la moartea ”Minunii Blonde”. Și Atanas Trică a aprins o lumânare

Foști coechipieri ai lui Ilie Balaci și nepotul acestuia au aprins câte o lumânare și s-au recules la mormântul legendarului fotbalist al ”Craiovei Maxima”.
21.10.2021 | 11:45
Legendele Universitatii Craiova lau omagiat pe Ilie Balaci la trei ani de la moartea Minunii Blonde Si Atanas Trica a aprins o lumanare
Ilie Balaci a murit pe 21 octombrie 2018
ADVERTISEMENT

Sorin Cîrțu, Nicolae Ungureanu, Costică Donose, Marian Calafeteanu, Lucian Tilihoi, dar și Atanas trică și fiii lui Zoli Crișan și Sebastian Domozină, Robert și Alex, i-au adus un omagiu marelui Ilie Balaci.

În urmă cu trei ani, pe 21 octombrie, inima ”Prințului din Bănie” a bătut pentru ultima oară. Ilie Balaci a trecut în lumea celor drepți în urma unui infarct.

ADVERTISEMENT

Ilie Balaci de la 8 la infinit

Ilie Balaci este considerat pe bună dreptate cel mai reprezentativ jucător al Universității Craiova. La grupele de copii și juniori și-a început drumul spre nemurire.

La 16 ani și 11 luni debuta în Divizia A, într-un meci cu Jiul Petroșani. Avea să rămână fidel clubului simbol al Olteniei până în 1984 când, a fost ”detașat” la FC Olt.

ADVERTISEMENT

În cei 11 ani la Universitatea Craiova, Ilie Balaci a scris pagini nemuritoare pentru istoria fotbalului oltean. Cu ”Minunea Blondă” în teren, Știința, așa cum era alintată Universitatea, a cucerit 3 titluri de campioană și 4 Cupe.

Și marile cluburi europene s-au înclinat în fața talentului lui Ilie Balaci. În Cupa Campionilor Europeni și-a condus coechipierii până în sferturile de finală (sezonul 1981/1982), iar un an mai târziu alb-albaștrii erau opriți din drumul spre primul trofeu european din fotbalul românesc, de Benfica Lisabona, după o dublă remiză.

ADVERTISEMENT

A fost 0-0 la Lisabona și 1-1 la Craiova, golul controversatului Glen Stromberg anulând nedrept șansa ”Craiovei Maxima” de a juca cu trofeul Cupei UEFA pe masă.

Foștii coechipieri, nepotul și fiii lui Crișan și Domozină s-au rugat la mormântul lui Ilie Balaci

Ca în fiecare an, pe 21 octombrie, mormântul lui Ilie Balaci devine loc de pelerinaj pentru foștii coechipieri, fani și apropiați ai legendarului fotbalist.

ADVERTISEMENT

În frunte cu președintele Universității Craiova și bunul lui prieten Sorin Cîrțu, i-au adus un omagiu și au rostit o rugăciune nepotul ”Minunii Blonde”, Atanas Trică, fotbalist legitimat la gruparea olteană, dar și Nicolae Ungureanu, Costică Donose, Marian Calafeteanu și Lucian Tilihoi.

Nu doar în Bănie este zi de reculegere. Ilie Balaci a fost la fel de iubit și de fanii echipei Dinamo pentru care a evoluat între 1986 – 1988.

Cariera marelui fotbalist a fost curmată brusc, la doar 27 de ani, de o intrare barbară a lui Grigore Arezanov, într-un meci FC Baia Mare – U Craiova 1-0. Balaci a suferit o ruptură de ligamente încrucișate și menisc exterior la genunchiul stâng.

Deși a revenit pe terenul de fotbal, ”Prințul din Bănie” nu a mai fost niciodată fotbalistul în fața căruia se înclinau și cei mai temuți adversari.

Baza de pregătire a Universității Craiova va purta numele marelui fotbalist

Oficialii Universității Craiova au decis ca baza de pregătire a echipe antrenate de Laurențiu Reghecampf să se numească ”Ilie Balaci”, în memoria legendarului fotbalist decedat în 2018 la vârsta de 62 de ani.

”Începând de astăzi, nu doar bulevardul pe care este amplasat stadionul ’Ion Oblemenco’, casa Științei, va purta numele legendarului Ilie Balaci. Şi cantonamentul în care se pregătesc alb-albaștrii zi de zi, pentru a duce Universitatea acolo sus unde îi este locul, se va numi, pentru eternitate, ’Ilie Balaci’, în semn de respect şi recunoştinţă faţă de cel mai mare 8 din istoria noastră, Minunea Blondă.

Lorena Balaci, fiica celui mai mare 8 din istoria Ştiinţei, susţine demersul Universităţii Craiova, apreciind că acest lucru va constitui un imbold pentru actualii şi viitorii fotbalişti care vor trece pragul cantonamentului:

’Având în vedere că baza de pregătire a Științei se află pe bulevardul ’Ilie Balaci’, este extrem de bine-venită această iniţiativă a conducerii Universităţii Craiova, deoarece tata a petrecut foarte mult timp acolo.

Cantonamentul ’Ilie Balaci’ va fi locul unde se va coace performanța, aşa cum s-a întâmplat şi acum peste 40 de ani. Practic, cel mai bun mesaj pentru tinerii fotbaliști este chiar acela pe care l-a zis și tata: distrați-vă pe teren!’.

I-ai fost Craiovei briliant de preț / Și României fentă glorioasă…”, au transmis reprezentanții CS Universitatea Craiova prin intermediul paginii oficiale de Facebook.


  • (P) Cota BETANO pentru Chindia Târgoviște – Universitatea Craiova: 1,47 este cota pentru „sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT