News

Legile Educației, adoptate de Senat și trimise spre promulgare la președinte. Principalele modificări

Luni, 22 mai, în prima zi de grevă generală, senatorii au adoptat Legile Educației. Principalele modificări aduse în sistemul de învățământ.
22.05.2023 | 21:40
Legile Educatiei adoptate de Senat si trimise spre promulgare la presedinte Principalele modificari
Legile Educației, adoptate de Parlament. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legile Educației, aflate de mai multe săptămâni în Parlament, au fost adoptate luni, 22 mai. Vorbim de două proiecte: unul dintre ele face referire la legea învățământului preuniversitar și cel de-al doilea la legea învățământului superior.

Legile Educației, adoptate de Parlament

Primul proiect de lege, cel privind învățământul preuniversitar, a fost adoptat cu 81 de voturi ”pentru” și 28 de voturi ”contra”. Cel de-al doilea, care face referire la învățământul superior, a fost adoptat cu 79 de voturi ”pentru” și 28 ”împotrivă”, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

De notat că pentru ambele proiecte de lege inițiator este Guvernul României. Votul final s-a dat în Senat, care este cameră decizională. Ministrul educației, Ligia Deca, a participat la dezbaterile din plenul Senatului în care s-au votat proiectele legilor Educației.

”După atâta timp avem în sfârșit cele două noi legi ale Educației. Ministerul Educației a fost alături de cadrele didactice. Am trimis grila de salarizare către Ministerul Muncii. Acum este o chestiune care nu mai ţine de ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Ne dorim cât mai repede să fie rezolvată grevă. Ieri au fost avansate niște propuneri care se concentrează pe susținere”, a afirmat Ligia Deca, ministru Educaţiei, după votul din Senat.

Religia la Bac, admitere la liceu, printre principalele modificări din legislație

Legile Educației vin cu o serie importantă de modificări. Unele dintre ele vizează direct examenele naționale. În acest caz, amintim că religia va fi introdusă ca materie opțională la examenul de Bacalaureat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în ceea ce privește examenul de admitere la liceu, vorbim de o testare separat pentru ocuparea a 60% din locurile de admitere în funcție de profilul liceului. Iată lista modificărilor:

  • Admiterea la liceu: examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională
  • Religia disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării
  • Banii pentru materialele profesorilor și posiblitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună, amendamente eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar
  • Obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“
  • Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.
  • Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii.
  • Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților; pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.
  • Exmatricularea elevilor, introdusă în legislație
ADVERTISEMENT