Luni, 27 februarie, la prezentarea Legilor Educației, ministrul Ligia Deca a anunțat și modificări importante în legătură cu tezele de doctorat. De asemenea, oficialul Guvernului a adus și precizări privind rolul pe care va continua să-l aibă CNATDCU în această chestiune.
Ministrul Ligia Deca a declarat luni, la prezentarea legilor învățământului, că nu se va mai putea renunţa unilateral la titlul de doctor, iar tezele de doctorat vor fi publice. În plus, eventuale abateri de la etică vor putea fi sesizate înainte de susţinere.
Oficialul a mai adăugat că procedura pentru acordarea, retragerea, anularea titlurilor de doctor este una clară și transparentă în acord cu cadrul legislativ existent, inclusiv cu deciziile Curții Constituționale.
”Așa cum știți, decizia CCR din vara anului trecut arată că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. Aceeași decizie CCR mai subliniază că doar o instanță judecătorească poate anula diploma de doctor.
Am considerat că este nevoie să aducem mai multă transparență și să punem mai mult accent pe prevenție. Cum facem asta? Nu se mai poate renunța unilateral la titlul de doctor.
Tezele devin documente publice. Înainte de susținerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, în așa fel încât oricine dorește să le poată consulta și să poată sesiza eventuale abateri de le etica universitară înainte ca teza să fie susținută în comisia respectivă. Universitățile analizează în primă instanță sesizările de plagiat”, a explicat ministrul.
Ligia Deca a mai spus că universităţile sunt cele care analizează în primă instanţă sesizările de plagiat. Acesta instituții acordă titlul de doctor, însă, ”dacă sunt suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de către Comisia de Etică a universităţii, CNATDCU rezolvă contestaţiile”.
”În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară, legală, pentru ca cei care au emis diploma, adică reprezentantul legal al universităţii, rectorul, să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau, dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca”, a mai explicat ministrul.
În ultimele luni s-a vorbit în spațiul public de posibilitatea ca instituția Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) să fie supusă unor schimbări.
În replică, ministrul educației a ținut să clarifice chestiunea. Ligia Deca a spus că CNATDCU nu numai că nu se desființează, ”dar rămâne garantul calității și integrității tezelor de doctorat”. Instituția poate propune, motivat, ”inclusiv invalidarea acestora în procesul inițial de susținere, își păstrează atribuțiile privind abilitarea conducătorilor de doctorat”.
Nu în ultimul rând, Ligia Deca a mai punctat faptul că sunt prevăzute și sancțiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susținere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.