Fermierii din țara noastră vin cu vești proaste în legătură cu leguma pe care toți românii o așteptau să apară în curând pe tarabele din piețe. Aceasta a fost distrusă în mare proporție de ger.
După o iarnă extrem de blândă în primele sale două luni, luna februarie a schimbat foaia. Gerul și zăpezile s-au abătut asupra mai multor regiuni. Această schimbare bruscă a vremii a adus mari daune fermierilor din România.
Antreprenorii se pregăteau să vină pe piețe cu primele producții de roșii românești. Din păcate, planurile lor au fost date peste cap de vremea nefavorabilă. Astfel, producția din primăvară a fost grav afectată de ger.
Înghețul crunt de săptămâna trecută a distrus mare parte din culturile de tomate din sudul țării. ”Uitaţi! Cine mai are pretenţii să mâncăm roşii de primăvară din această plantă. Poftiți, uitați-vă aici! Fără nicio speranță!”, spune un legumicultor (foto), pentru Observator News.
Agricultorul din Olt a investit peste 20.000 – 25.000 de euro în cele trei hectare pe care le deține. Avea speranțe că, în prag de Paște, va comercializa primele roșii românești.
”Proporţia afectată de roşii este undeva la 60-70%. Deja costurile noi nu le acoperim. Atâta investiție cât am bagat 20-25 mii de euro“, spune Damian, producător de roşii.
Șansele ca cetățenii să consume roșii românești în următoarea perioadă sunt foarte mici. Din cauza daunelor provocate de ger, producția este una mică. Roșiile din import vor domina piața.
Vor apărea și cele cultivate la noi, însă prețurile îi vor îndepărta pe cetățeni de tarabe. Astfel, pentru a-și recupera pierderile, fermierii au în plan să vândă roșiile românești cu 50-60 de lei. În 2024, roșiile autohtone au ajuns pe tarabe după jumătatea lunii martie. Prețul atunci a plecat de la 35 – 40 de lei kilogramul.