Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sărbătorile de iarnă reprezintă un adevărat festin culinar. Românii pun pe masă fel de fel de preparate, care mai de care mai gustoase. Pentru că după o asemenea perioadă organismul simte nevoia unei detoxifieri, iată leguma care nu trebuie să lipsească din meniu tău.
Luna decembrie și o parte din luna ianuarie este perioada în care nimeni nu mai pune accent pe alimentație. Cu atâtea preparate delicioase de sărbători, aproape că este imposibil ca cineva să se gândească la dietă.
După ce trece această perioadă îmbelșugată, românii se gândesc să revină la regimurile alimentare de dinainte. Ba chiar, unii dintre ei iau în calcul o perioadă de detoxifiere a organismului.
Nu multă lume știe că pe rafturile supermarketurilor din România se găsește o legumă care face minuni pentru organism. Este vorba despre apio sau țelina verde de pețiol care trebuie inclusă neapărat în meniurile de după sărbători.
Apio este o sursă extrem de bogată de nutrienți și fibre. În plus, aceasta are un conținut scăzut de calorii, ceea ce o face perfectă pentru a fi consumată la diete și nu numai.
Țelina verde de pețiol are o mulțime de beneficii pentru organism și poate ajuta chiar și la reglarea tranzitului intestinal. Aceasta este foarte bogată în vitaminele A, C calciu și fier, ceea ce o face perfectă de consumat indiferent de sezon.
Cei care consumă apio au un risc mult mai redus de dezvoltare al unor boli cronice. De asemenea, această legumă ajută la reducerea tensiunii arteriale, deoarece relaxează pereții arterelor.
Apio este recomandată a fi consumată inclusiv în zilele toride de vară, asigurând un nivel optim de hidratare. Studiile au arătat că țelina verde de pețiol este cea care reduce riscul de inflamație în tractul digestiv, dar și inflamațiile cronice ale organelor.
Consumul de apio a fost corelat cu reducerea riscului de a dezvolta boli grave, precum osteoporoza sau artrita. Tocmai de aceea, leguma poate fi consumată fără nicio problemă de către toate persoanele, indiferent de vârsta lor.
Țelina verde de pețiol este extrem de benefică și în menținerea unui tract digestiv sănătos. S-a dovedit în urma studiilor că această legum reduce inclusiv riscul de a dezvolta ulcer gastric.
Apio se găsește pe toată perioada anului și poate fi consumată sub diverse forme. De obicei, se recomandă să fie păstrată la frigider, într-o pungă de plastic. Apio poate fi inclusiv congelată și consumată după mai mult timp.
Țelina congelată poate fi folosită la supe și tocane, în timp ce în starea ei crudă este mult mai versatilă. Aceasta poate fi combinată cu pui, ton, brânză sau ciuperci și cartofi.