Leguma delicioasă și benefică pentru organism pe care românii evită să o consume. Crește peste tot, nu costă mult și poate fi gătită într-o mulțime de feluri. Iată despre ce este vorba!
Dovlecelul provine din America Centrală și este folosit în întreaga lume. Este un aliment sărac în calorii, dar plin de vitamine, minerale și antioxidanți. În plus se găsește peste tot, în magazine și piețe și poate fi cultivat cu ușurință.
Leguma banală conține carbohidrați, proteine, fibre, 0 grăsimi, vitaminele A, C și K, mangan, potasiu, magneziu, folat și cupru. În plus, se regăsesc, în cantități mici, vitaminele B6, B1, B3, B2, B5 si fosfor.
Vestea bună este că dovlecelul poate fi gătit în numeroase moduri. Ba chiar poate fi consumat și crud, în salate. Însă, această legumă este bună și sub formă de tocană, alături de alte legume.
Alimentul este gustos și umplut cu orez și linte, apoi făcut la cuptor. Feliile de dovlecel pot fi sotate sau pot fi date prin blender și încorporate în supe. Alte moduri de a găti această legumă sunt: pe grătar sau grill, pane sau în diverse rețete de pâine, clătite, brioșe sau prăjituri pufoase.
Atenție, dovleceii cu gust amar trebuie evitați, chiar dacă, în general, nu există contraindicații. De asemenea, consumul de zucchini în stare crudă poate conduce la balonare sau toxiinfecție alimentară, pariztoze, notează drmax.ro.
Indiferent de forma în care este consumat, dovlecelul are numeroase beneficii asupra corpului uman. Acesta reduce stresul oxidativ și poate contribuii la scăderea riscului de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, afecțiuni dermatologice și boli oculare.
În plus, alimentul este sărac în carbohidrați și are un indice glicemic foarte scăzut. Prin urmare, poate fi introdus în dieta persoanelor care suferă de diabet zaharat, ajutând la reducerea glicemiei și nivelului de insulină.
Pe de altă parte, dovleceii alungă grețurile matinale, previn îmbătrânirea tenului și sunt buni și pentru oase- acest lucru se întâmplă pentru că au în compoziție potasiu și magneziu, benefice pentru densitatea minerală osoasă.