Leguma vândută în supermarketuri și în piețe la prețuri neașteptate era accesibilă acum ceva timp. De altfel multe persoane adoră să o mănânce primăvara, având în vedere textura, dar și gustul său.
Fructele și legumele sunt delicioase. Acestea au o mulțime de beneficii pentru organismul nostru. Pot fi preparate ușor, sub diferite forme și totodată sunt recomandate și în diete.
Deși în general, legumele ar trebui să fie accesibile, iată că prețurile au tot crescut. De altfel și românii care merg deseori în piață și-au dat seama că prețul pentru un kilogram e diferit față de cel de anul trecut.
Și nu doar legumele precum cartofii sau roșiile au prețuri mari. Inclusiv loboda, leușteanul, dar și spanacul au ajuns la prețuri record. Astfel, cine vrea să mănânce mai sănătos, are de scos sume consistente din buzunar.
Leguma vândută în piețe și în magazine la prețuri uriașe este chiar spanacul. Cât de mult costă? În funcție de proveniență, prețurile variază între 10 și 15 lei pentru un singur kilogram. Există și excepții când putem vorbim de sume mai mari.
Nici loboda nu mai este atât de accesibilă. O singură legătură costă 10 lei. Astfel, cine alege să consume des această legumă poate ajunge să plătească destul de mult. Iar lista continuă și cu alte legume, adorate de români primăvara.
Salata verde românească costă chiar și peste 5 lei, iar la fel și o singură legătură de leuștean. Leguma vedetă pentru multe rețete, ceapa verde, a ajuns și ea să fie vândută cu până la 2,50 de lei legătura.
Iar la rândul său, usturoiul costă chiar și 3 lei legătura. Deși la prima vedere prețurile nu par atât de mari, la final, după un calcul simplu, putem ajunge să plătim chiar și 100 de lei pentru câteva fructe și legume.
De ce sunt sumele atât de mari? Producătorii spun că mai mulți factori stau la baza scumpirilor. Temperaturile scăzute, dar și eliminarea facilităților fiscale de către Guvern, spre exemplu, se resimt.
Agricultorii au fost nevoiți să cheltuie mai mult pentru încălzirea serelor, având în vedere frigul din ultima vreme. Totodată, odată cu deciziile luate de Guvern, agricultorii au fost nevoiți să cheltuiască mai mult și pe forța de muncă.