Anul acesta este belșug de varză. Cei mai căutați fermieri sunt doar în câteva zone ale țării. De multe ori clienții preferă să se deplaseze până la casa fermierului pentru prețurile mai avantajoase.
Agricultorii din Lungulețu, județul Dâmbovița, așteaptă clienți. La nici 50 de km de București, se pot zări culturile de varză. Oamenii lucrează în această perioadă pentru a recolta varza și pentru a o transporta în alte puncte ale țării.
Liliana, un producător cu două hectare de pământ, așteaptă să își vândă marfa și o laudă pentru faptul că o poți prepara în mai multe feluri.
„Este foarte bună! Și de murat și de orice. Înspre toamnă merge cel mai bine, în călduri, nu prea”, a declarat aceasta pentru Observator News.
De asemenea, Ion, un legumicultor pasionat de agricultură, spune că îi place mult ceea ce face, iar în consecință, anul acesta are o producție foarte bună.
„Am renunțat la școală am zis că-mi place agricultura. Părinții m-au lăsat pe agricultură. Iubesc ceea ce fac. Producția sperăm să fie bună, dar depinde și de vânzare” a spus acesta pentru sursa citată.
Agricultorii din Lungulețu își laudă recolta și spun că varza lor este ideală pentru salate, ciorbe, dar și pentru murat. Unii oameni preferă să meargă direct la producător acasă deoarece prețurile sunt mai avantajoase decât cele de la piață.
În prezent, leguma costă în jur de 1 leu dacă este luată de la poarta agricultorului. În piețe prețul poate fi și de cinci ori mai mare. Varza din Lungulețu ajunge pe rafturile magazinelor murată.
„Mare parte din ea se și procesează. În zona noastră sunt câteva făbricuțe care procesează varza și ajunge pe rafturile retailurilor sau pe piețe sub formă de varză murată”, a declarat Ionuț Lăscaie, președinte cooperativă pentru Observator.
România este în top trei producători de varză din Europa. Cele mai mari culturi se găsesc în Lungulețu, Băleni, Matca, Vărăști și Colibași.