Leguma care poate deveni toxică în momentul în care e prăjită este și delicioasă. Poate fi preparată în numeroase moduri, fie la cuptor, fie în tigaie, fie adăugată proaspătă în diferite salate.
Legumele și fructele au beneficii uimitoare pentru organism. Ele completează perfect o mulțime de rețete, iar fără aromele lor cel mai probabil multe dintre mâncărurile noastre nici măcar nu ar avea gust.
Sunt însă legume care devin toxice când sunt reîncălzite, ori prăjite. Într-adevăr, riscurile sunt mici, însă chiar și așa este bine să cunoaștem aceste detalii în momentul în care alegem să le preparăm.
Leguma care poate deveni toxică atunci când e prăjită este chiar faimosul dovlecel. Poate nu știai, dar dovleceii conțin nitrați, care se transformă ulterior în nitrozamine, compuși care deteriorează ADN-ul atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate.
Și nu doar când sunt prăjiți, dovleceii pot deveni periculoși. Chiar și dovleceii făcuți pe grătar trec printr-o proces similar. Mai exact, specialiștii de la The Health site spun că focul deschis accelerează reacția de 3 ori.
Ce alte legume pot deveni periculoase în momentul în care sunt preparate în anumite condiții? Leguma care poate deveni toxică când e prăjită e și ardeiul toxic. Având pereți subțiri, aceștia se carbonizează rapid, eliberând benzopiren.
Și aceeași substanță găsește în fumul de țigară și în gazele de eșapament. Iar dacă e să vorbim despre prăjirea în ulei vegetal, atunci benzopirenul se formează după numai 3-4 minute.
Având în vedere posibilele riscuri, specialiștii ne recomandă să prăjim ardeii și dovleceii într-o tigaie antiaderentă fără ulei. O alternativă mai sănătoasă este coacerea lor în cuptor, dar la o temperatură sub 180 de grade.
Iar pentru cei care într-adevăr nu se pot abține și vor dovlecei prăjiți, ori ardei, o alternativă este prăjirea rapidă timp de 2 minute, amestecând constant. Astfel, există soluții dacă într-adevăr vrem să ne bucurăm de aceste legume.