Leguma care aduce profit multor agricultori. S-a observat un interes crescut pentru achiziționare în ultimii ani, drept urmare producătorii sau oricare român obișnuit o cultivă din ce în ce mai mult. Preparatele care o conțin sunt un adevărat deliciu.
Leguma la care facem referire este o reală sursă de vitamine necesare bunei funcționări a organismului. Specialiștii au descoperit de-a lungul timpului că are în compoziția sa un procent de 92% apă, așadar poate contribui și la hidratare.
Murată, călită, în plăcinte, în salate, folosită pentru sarmale sau introduă chiar și în ciorbă, varza este extrem de iubită de români și, potrivit statisticilor, este a doua în topul preferințelor culinare ale românilor, după cartofii prăjiți. În medie, în jur de 45 de kilograme de varză pe an am ajuns să consumăm.
”Avem varza a la Cluj, sarmalele, salatele care conțin varză. Varza este printre preferințele clienților noștri, lucrăm foarte mult cu producători locale din zona Aiudului”, a precizat pentru Știrile Protv Adriana Duna, reprezentant al unui restaurant.
Pentru zilele călduroase ca acestea bucătarii recomandă varză a la Cluj cu legume. Ei înlocuiesc carnea tocată cu hribi. Aceștia redau o aromă mai intensă. În plus, sunt foarte sănătoși pentru organism, fiind bogați în antioxidanți.
”Practic o combinație între lasagna și sarmale făcute pe straturi. După cum vedeți avem un strat de varză, strat de ciuperci cu orez și deasupra varză. Avem și la meniul zilei și pe meniu separat. E un preparat cerut, în top 5”, a spus pentru sursa menționată și Alex Strungari, chef.
Datele cele mai recente al Institutului Național de Statistică (INS) arată că în fiecare an depășim un consum mediu de 45 de kilograme de varză, pe cap de locuitor. Pe lângă asta, producția depăștește 600.000 de tone. Fermierii și-au extins suprafața de cultivare.
”Am mărit suprafața față de anul trecut pentru că am fost mulțumit de ce producție am scos”,a spus Marius Popa, fermier. În piețe, un kilogram de varză costă în prezent în jur de 3 sau 4 lei. Prețul nu ar putea suferi modificări de curând.
”La 3 lei, cum e acum pe piață, ar fi bine, dar să țină prețul așa și va ține pentru că varză în camp se udă”, a precizat și Florin Opriș, de profesie tehnician agricol. Dincolo de acestea, cum se apropie toamna, mulți români deja se pregătesc să pună varză la murat.