Leguma care s-a aclimatizat perfect în România în ultimii ani, iar producția poate ajunge la 30 de tone pe hectar. Prețul pornește de la 7 lei pe kilogram.
O cultură mai puțin cunoscută la noi în țară s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani. Este vorba despre o legumă foarte sănătoasă, cartoful dulce.
Este originar din Coreea, iar fermierii români l-au cultivat în număr mare. Producția a fost una foarte mare, de până la 30 de tone pe hectar, iar fermierii nu s-au așteptat la un asemenea rezultat.
De altfel, a fost o producție de două ori mai mare, comparativ cu cartoful clasic. Este o legumă ce a devenit o alternativă sănătoasă la cartoful clasic. Prețul pe kilogram începe de la 7 lei.
Deși condițiile meteorologice nu sunt tocmai favorabile, ținând cont de seceta și canicula din această vară, se pare că nu a fost afectată cultura cartofului dulce.
Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni este o zonă cunoscută datorită solurilor nisipoase, iar producția de acolo a ajuns la greutăți impresionante. Unii tuberculi cântăresc până la 2 kilograme.
“Aceasta este o producție excelentă, având în vedere că la nivel mondial producția medie este în jur de 12 tone pe hectar, iar la noi a ajuns până la 30 de tone”, a explicat Gheorghe Coteț, inginer la stațiune, potrivit digi24.ro.
La Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni există trei tipuri de cartofi dulci. Se pot găsi cei cu pulpa portocalie, mov și albă.
Toate aceste tipuri conțin un aport important de vitamine și antioxidanți. Din acest motiv, mulți specialiști recomandă cartoful dulce pentru o dietă echilibrată, mai ales atunci când e sezonul virozelor.
În afară de faptul că este o opțiune sănătoasă în dietă, cartoful dulce reprezintă și o oportunitate pentru agricultorii români. În urmă cu un deceniu au avut loc primele încercări de a cultiva cartoful dulce în România, iar specialiștii au lucrat mult pentru ca leguma să se poată adapta la condițiile climatice.
“Diferențele de climă și sol dintre România și Coreea sunt mari, dar am reușit să dezvoltăm o tehnologie de cultivare care să funcționeze eficient și la noi”, a explicat Ștefan Nanu, directorul stațiunii.
Cartoful dulce rezistă la secetă, iar acest tubercul are un randament foarte bun. Producția poate ajunge la valori uimitoare. Pe piața locală există cerere pentru această legumă.