Nimic nu scapă din calea scumpirilor. Cartoful, o legumă foarte întâlnită și aparent accesibilă la preț, a devenit o marfă de preț, având în vedere recolta slabă de anul acesta.
Pentru că a fost secetă mare și în acest sezon, majoritatea cartofilor au ajuns să fie de mărimea unui ou de găină, iar fermierii estimează că producția din acest an va reprezenta puțin peste jumătate din cea obținută anul trecut, conform Știrile ProTV.
Prețul cartofilor în piețe a ajuns la 4-5 lei pe kilogram, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de 2023. Nici cartofii importați nu vor fi mai ieftini, întrucât seceta a afectat întreaga Europă. În județele Brașov și Covasna, recoltarea a început mai devreme, deoarece plantele s-au uscat, oprind creșterea tuberculilor.
„Comparativ cu anii trecuți, cred că vom scoate undeva între 55-65%”, spune Loredana Adam, fermier, potrivit Știrile ProTV. Primăvara a venit cu grindină și a fost urmată de arșiță. În aceste condiții, fermierii au fost nevoiți să acopere toate investițiile și să facă și profit dintr-o recoltă mică.
„Uitați-vă ce mici sunt. Asta, de obicei, face peste 40 de tone. Momentan aici avem circa 22 de tone pe hectar”, povestește Jozsef Szocs, fermier.
În România se consumă printre cei mai mulți cartofi din lume și doar câteva țări din fosta Uniune Sovietică ne întrec. Referitor la Uniunea Europeană, consumul nostru este comparabil cu cel al polonezilor.
În urmă cu un an, fiecare român a consumat în medie peste 3 kilograme de cartofi pe lună, iar pensionarii și șomerii au consumat chiar 3,5 kilograme. Acum, prețul cartofilor proaspăt recoltați este de 4-5 lei pe kilogram, față de aproximativ 3,50 lei anul trecut, mai scrie sursa citată.
Femeie: „Punem și la ciorbică, mai ales în posturi punem cartofi”.
Mihai Matiaș, producător: „Cu 5 lei în general. Unde se lucrează industrial, chimizat, prețurile e normal să fie mai mici”.
Bărbat: „Cam piperat…dar cu seceta asta și cât muncesc țăranii…”, povestesc oamenii.
Oferta scăzută de cartofi pe piața europeană afectează în special industria de procesare. În Olanda, prețul cartofilor pentru procesare a atins un record istoric în acest an. În America de Nord, criza este și mai gravă, iar bucătarii sunt nevoiți să găsească soluții alternative pentru a compensa lipsa cartofilor.
Deși există alternative precum orezul și pastele, acestea sunt mai costisitoare decât cartofii, care rămân un aliment de bază în bucătăria tradițională românească, fie prăjiți, fierți sau copți.