Gospodinele pregătesc deja borcanele pentru murături, dar seceta din această vară îi arde la buzunare pe români, preţul legumelor de pe piaţă crescând simţitor faţă de toamna trecută.
Excepţie de la această creştere a preţurilor nu face nici una dintre legumele favorite ale românilor, varza. Aceasta nu va fi pe tarabe în cantităţile abundente cu care ne-am obişnuit în anii trecuţi, multe plante uscându-se din cauza temperaturilor ridicate pe care le-au îndurat.
Legumicultorii, mai ales cei din sudul României, anunţă deja pierderi importante, iar unii dintre ei nu mai au vreo speranţă să obţină vreun profit anul acesta.
“Anul ăsta la mine cred că e un an pierdut, aşa doar de recuperare. Piaţa e imprevizibilă şi consumatorii se adaptează la ce avem. Nu mai consumă sărmăluţe, mânâncă altceva”, spune Ion Mihai, unul dintre legumicultorii păgubiţi, pentru TV Campus.
Varza existentă în momentul de faţă pe tarabe se vinde cu 5-6 lei kilogramul, iar cultivatorii spun că preţul nu va scădea în săptămânile următoare.
Specialiştii spun că cea mai potrivită pentru conservare pe timpul iernii este varza de Buzău, aceasta fiind zemoasă, dulce, având frunze subţiri şi nervuri moi.
Deşi este un soi care se recoltează toamna târziu, dăunătorii favorizaţi de vremea neobişnuit de caldă au compromis producţia în mare măsură.
“Unele fire de varză au rămas exact la stadiul de plantare. Principala cauză este seceta. Ghinionulacestei culturi de varză este că ea se plantează în luna iulie, exact pe căldurile cele mai mari”, mai spune fermierul.
Anul trecut, în această perioadă, preţul unui kilogram de varză pornea de la 1,5 lei. Pe lângă seceta care a compromis recoltele, scumpirile sunt cauzate şi de inflaţie şi de majorarea costurilor implicate în procesul de producţie. Pentru numai două verze preţul plătit este de peste 10 lei, astfel că mulţi nu-şi vor permite să pună varză la murat toamna aceasta,