Cu toții știm că legumele sunt esențiale pentru o dietă echilibrată și o alimentație sănătoasă. Uneori, lipsa moderației în consumul de legume are efecte adverse. Iată ce legumă te poate trimite direct la spital nu este consumată corespunzător.
Odată cu venirea primăverii, românii au început să consume multe legume. Acestea sunt recomandate, mai ales datorită beneficiilor pe care le au pentru organism. Dincolo de gustul lor proaspăt, legumele conțin multe vitamine și minerale necesare organismului uman.
La fel ca orice alt aliment, legumele trebuie consumate cu moderație și corespunzător. În cazul anumitor excese, legumele se pot transforma în adevărați inamici ai organismului. Ba chiar unele dintre ele te pot trimite direct pe mâna medicilor.
Roșiile, unele dintre cele mai populare legume în rândul românilor vin la pachet cu o serie de contraindicații. Pe cât de bune sunt în salate sau consumate ca atare, roșiile pot avea și efecte secundare.
Poate că nu multă lume știe, dar roșiile sunt legume acide. Tocmai din acest motiv, în anumite situații, se recomandă evitarea lor. De exemplu, în cazul administrării de medicamente sulfanilamidice, în caz de astm bronșic sau de litiază renală.
Consumul de roșii poate duce la arsuri stomacale. Acestea au în componență acid citric și malic, ceea ce poate crea adevărate probleme persoanelor sensibile. Nu doar roșiile coapte creează arsuri stomacale, ci și roșiile gătite.
Roșiile pot deveni periculoase și pentru rinichi. Din cauză că au mult potasiu, persoanele cu probleme la rinichi trebuie să le evite. Atât roșiile în starea lor naturală, cât și sosul de roșii reprezintă o amenințare pentru persoanele cu afecțiuni renale.
Uneori, roșiile pot provoca anumite alergii. Acestea apar la scurt timp după consumarea lor, iar primele semne sunt mâncărimile și erupțiile cutanate. În unele cazuri, alergia la roșii se poate manifesta și prin tuse sau umflarea gâtului, a feței și a limbii.
Pentru a sta cât mai departe de astfel de probleme, este important să știi cum să alegi cele mai bune roșii. Potrivit specialiștilor în nutriție, cele mai bune roșii sunt cele care au o consistență medie, adică nici prea coapte, dar nici prea verzi.
Roșiile au o mulțime de beneficii pentru organism, iar dacă vrei să te bucuri de ele, trebuie să știi cum să depozitezi aceste legume. Depozitarea lor influențează foarte mult calitatea, așa că se recomandă să fie păstrate în frigider între 6 și 8 zile.