O legumă deosebită se găsește într-o seră din București. Este specială datorită combinației de gusturi pe care o are și care te poartă cu gândul la tărâmuri exotice. Aroma ei este similară cu fructe precum: mango, papaya, ananas, dar și cu ierburi proaspete.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, aflați că este vorba despre ardeiul Tatayoyo. Nu doar că este foarte gustos, dar este spectaculos și din punct de vedere vizual. Răsadul poate atinge până la 4 metri înălțime, iar sera din Capitală unde se cultivă este fascinantă.
Cei care au gustat deja din ardeii unici au remarcat varietatea de arome exotice. Tatayoyo au o culoare portocalie și sunt ca dimensiune mai mici decât cei obișnuiți. Cei care nu i-au testat încă îi pot comanda online sau îi pot achiziționa și din magazine.
O pungă de aproximativ 200 de grame costă numai 10 sau 12 lei, potrivit Observator. Până în prezent, la sera în cauză din Capitală s-au vândut în jur de 10 tone de ardei Tatayoyo, către magazine și diferiți clienți din țara noastră.
Pe lângă cele menționate, aflați că ardeiul gras este extrem de benefic pentru organism. Îmbunătățește sistemul digestiv, imunitar și are mulți antioxidanți. Este perfect pentru diete sau regimuri alimentare, fiindcă nu îngrașă.
Ardeii grași au în compoziția lor și compuși bioactivi, precum compuși fenolici și carotenoizi, care sunt eficienți pentru sănătate. În plus, dovezile științifice arată că aceștia au și efecte antiinflamatorii, antidiabetice și antimicrobiene.
”Ardeiul gras are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antitumorale, antifungice, antioxidante și tonice. Europenii îl folosesc în bucătărie din anii 1400 și, nu de puține ori, a fost inclus în rețetele diferitelor remedii naturale folosite de medici.
Antioxidanții, betacarotenul, vitamina C și vitamina A, toate prezente din belșug în ardeii grași, ne susțin sistemul imunitar și ne ajută în lupta cu radicalii liberi. Specialiștii spun că activitatea antioxidantă a extractului etanolic din ardei gras depinde de soi, culoare, concentrație și tipul de compus bioactiv.
Aceștia spun că ardeiul gras roșu are o capacitate antioxidantă mai mare (79,65%), urmat de ardeiul gras verde (78%), portocaliu (70%) și galben (64,90%)”, a explicat pe doc.ro medicul Oana Cuzino.