Anunțul important făcut de Tudor Ciuhodaru cu privire la o legumă de sezon. Chiar dacă aceasta are gust bun, poate fi letală pentru om. Detaliile cărora trebuie să le acorzi atenție deosebită.
Atenție la ciuperci, este mesajul transmis de Tudor Ciuhodaru! Odată cu aceste legume de sezon au apărut și primele intoxicații, mai ales că este nevoie de multă îndemânare pentru a face diferența dintre cele otrăvitoare și cele bune pentru consum.
Anual, oamenii își pierd viața din cauza otrăvirii cu ciuperci, dat fiind și faptul că o singură bucată poate ucide. De aceea, specialistul a tras un semnal de alarmă cu privire la ciupercile culese de oameni din pădure.
„Atenție, au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci! Trei frați din Iași, cu vârstele de 22, 20 și 15, au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci. Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Nu vă jucați cu așa ceva!”, a scris Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.
Medicul a precizat că din cauza căldurii prelungite, numărul și gravitatea intoxicațiilor cresc în această perioadă. Iar în lipsa măsurilor de precauție, mulți dintre cei care ajung la spital prezentând simptome specifice sunt copii.
,,’Cunoscătorii’ nu au nicio șansă să ‘identifice’ ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă.
Simptomele intoxicației sunt nespecifice. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai transmis Tudor Ciuhodaru.
Specialistul a oferit mai multe sfaturi și i-a încurajat pe oameni să consume doar ciuperci cumpărate din magazinele autorizate, tinere, curățate, păstrate la frigider și întotdeauna preparate.
Pe de altă parte, în caz de intoxicație cu ciuperci, este important ca oamenii să ajungă în cel mai scurt timp la medic. „Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.
Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație). Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor”, a completat Tudor Ciuhodaru.