Life

Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate

O legumă din România a fost înregistrată la OSIM și se vinde cu doar 4 lei kilogramul. Ce are însă atât de special față de altele?
10.01.2025 | 23:00
Leguma din Romania care a fost inregistrata la OSIM Costa in jur de 4 lei per kilogram are gust dulceag si se cultiva doar in aceasta localitate
Motivul pentru care leguma din România a fost înregistrată la OSIM Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Leguma din România înregistrată la OSIM e cu adevărat una deosebită. Nu se găsește decât într-un singur loc din țară, iar gustul ei nu poate fi comparat cu nimic altceva. Despre ce este însă vorba?

Motivul pentru care leguma din România a fost înregistrată la OSIM

În România fermierii cultivă o gamă largă de fructe și de legume. Se pare însă că unele dintre ele sunt cu adevărat speciale. Exemplu este chiar leguma care a fost înregistrată la OSIM în România.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un soi românesc de varză. Leguma are o vechime de peste 400 de ani, însă ce o face atât de deosebită? Se cultivă într-un singur loc din țară și este una dintre cele mai fragede și rezistente verze cunoscute vreodată de legumicultorii din România.

Varza de Lăzarea este a primit deja certificat de la OSIM, iar Lukács Geza este fermierul care se ocupă de ea. Deși varza nu este una bio, aceasta rezistă foarte mult, iar aroma ei e mai deosebită față de varza pe care o știm deja.

ADVERTISEMENT

Ce are atât de special varza de Lăzarea

Unde se cultivă varza de Lăzarea? În localitatea Lăzarea, județul Harghita. Lukács Geza spune că a păstrat soiul original. Pe de altă parte, în ultima vreme au apărut numeroase falsuri pe piață.

Acesta este și motivul pentru care fermierul a decis să înregistreze leguma din România la OSIM. Varza produsă de el nu se produce în altă parte, iar deși se vinde cu doar 4 lei kilogramul, este suficient pentru fermier.

ADVERTISEMENT

El a explicat că deține și 25 de hectare unde este cultivată varză. Fermierul a reușit de asemenea să creeze și o asociație nonprofit, astfel încât să poată proteja acest soi extrem de rar și totuși delicios.

„Răsadurile de varză de Lăzarea noi le producem.  Ele nu pot fi cumpărate de nicăieri altundeva. Varza de Lăzarea se produce numai aici. Avem 25 de hectare, este o parcelă lângă un pârâu și acolo de 300 de ani se cultivă varza.  (…)

ADVERTISEMENT

Am făcut o asociație nonprofit – Asociația Producătorilor Varza de Lăzarea – și în numele Asociației am înregistrat-o la OSIM, ca să o putem cumva ocroti de falsuri, pentru că toată lumea spunea că vinde varză de Lăzarea, dar nu era așa.

Numele soiului ar fi fost dus în derizoriu, acum producătorii din Lăzarea pot folosi numele gratis. Noi dăm și certificat de calitate pentru cei care cultivă varza de Lăzarea, cu numele, prenumele, ștampilă, o dovadă că cine cumpără varză de Lăzarea să știe de la cine a cumpărat, ce a cumpărat. Acum va trebui să reînnoim înregistrarea la OSIM, lucrul acesta se face o dată la 10 ani”, a menționat producătorul harghitean, conform agrointel.ro.

ADVERTISEMENT