Prețul legumelor a crescut considerabil în piețele și supermarketurile de la noi, iar românii ajung să plătească dublu sau chiar triplu pentru ele, față de anii precedenți.
Românii știu deja că legumele se vând în marile magazile la prețuri mult mai mari față de cele vândute de producători, însă mulți dintre ei nu se gândeau că diferențele sunt uriașe.
În acest an, legumicultorii spun că sunt nemulțumiți de mersul pieței și reclamă că primesc prețuri derizorii pentru produsele lor care ulterior sunt comercializate în marile magazine la prețuri de trei ori mai mari.
Recent, o familie de legumicultori din celebra comună Matca, din județul Galați, a făcut o postare pe rețelele de socializare, în care a dezvăluit că vinde castraveții în piața din comună cu un leu kilogramul.
Potrivit micilor producători, același tip de castraveți se vinde într-un mare lanț de magazine cu la un preț de șapte ori mai mare, respectiv 7 lei/kg.
Postarea legumicultorilor din Matca a stârnit un val de reacții din partea micilor producători care s-au arătat extrem de revoltați de tot ce se întâmplă în piață.
Mai mult, unii dintre ei au subliniat că cei din Matca sunt norocoși dacă primesc un leu pe kilogramul de castraveți pentru că în alte zone prețul este de 70 – 80 de bani.
Pentru ca munca lor să nu se ducă pe apa sâmbetei și să își recupereze cât de cât investiția, alți legumicultori au spus că au ales să nu vândă la angro, ci să meargă direct în piețele mai mari, unde dau castraveții cu 2,5 lei/kg.
Totodată, un alt mic producător a dezvăluit că în București un kilogram de castraveți costă 8 lei, iar în marile lanțuri de retail legumele nu au aceiași calitate ca și cele de la fermă.
„Problema e, că nu am văzut niciodată, în niciunul din marile magazine, marfă românească de calitate! Țin intentionat (probabil) marfa românească cea mai proastă, doar pentru a face antireclamă și automat să se vândă cea care arată mai bine! La ce castraveți frumoși sunt la Matca (cu mici excepții), cei din poze par de acum 100 de ani în urmă!”, a scris un legumicultor.