Valul de scumpiri continuă pentru români. Prețurile sunt din ce în ce mai mari, iar cei care au mers în piața sau în supermarket recent, au avut parte de un șoc. Una dintre cele mai populare legume s-a scumpit de trei ori în ultima lună.
Românii sunt încurajați să adopte o alimentație sănătoasă și echilibrată care, de cele mai multe ori, trebuie să conțină fructe și legume. Din păcate, în ultima vreme, aceste doze de vitamine au ajuns să fie din ce în ce mai scumpe.
Una dintre cele mai căutate legume de către români s-a scumpit de trei ori în decursul unei singure luni. Pentru că o cumpără foarte des, iar ea s-a scumpit treptat, puțini sunt cei care au și sesizat instant diferența de preț.
Leguma care s-a scumpit considerabil este o adevărată trufanda de sezon. Fiind un răsfăț natural al toamnei, românii au ajuns să plătească și trei ori mai mult pentru ea.
Varza este cea care a ajuns să îi coste mai mult pe români. Deși nu este singura legumă care s-a scumpit, în cazul ei, deja vorbim de un preț de trei ori mai scump decât anul trecut. Pentru că mulți nu se pot lipsi de ea, aleg să plătească oricât pentru un kilogram.
În 2023, românii scoteau din buzunar 1 leu și 20 de bani pentru un kilogram de varză pe care îl cumpărau din piață. În schimb, cei care alegeau să cumpere această legumă direct de la țărani, plăteau doar 60 de bani/ kilogram.
Din păcate, în 2024, prețul verzei s-a majorat simțitor. În toamna acestui an, românii au ajuns să plătească mai mult de 3 lei pentru un kilogram de varză. Chiar dacă multora nu le convine, acesta este prețul cerut de majoritatea comercianților din piețe.
Vânzătorii au și o explicație pentru această majorare semnificativă de preț. Potrivit lor, prețul mic din anii precedenți nu justifica deloc munca și cheltuielile.
Varza este o legumă versatilă, iar românii o folosesc în fel de fel de preparate. În sezonul de toamnă, majoritatea românilor cumpără varză pentru a o pune la murat.
Anul acesta, gospodinele au plătit mai mult pentru un butoi de varză murată, iar diferența a fost una considerabilă. Dacă în anii precedenți nu scoteau mai mult de 120 de lei din buzunar, în 2024, gospodinele au fost nevoite să plătească și 360 de lei pentru a pregăti un astfel de butoi.
Chiar dacă este scumpă, românii nu au putut renunța la a mai cumpăra varză. Cei care s-au pregătit pentru sezonul de iarnă și au pus-o la murat, se vor bucura de Crăciun de sarmale delicioase, ca la mama acasă.