Una din legumele produse în România care are căutare și la export este cartoful. Anul trecut, în Uniunea Europeană s-au recoltat peste 48 de milioane de tone de cartofi desi, pe termen lung, nivelul producției a scăzut.
Germania, Franța și Olanda au fost cei mai mari producători din Uniunea Europeană în 2023. România s-a situat pe locul nouă, cu o producție de peste un milion de tone. Una din zonele emblematice pentru cultura cartofului este județul Harghita, unde această legumă reprezintă cultura de bază a agriculturii județului.
Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, producătorii de cartofi au suplinit lipsa forței de muncă în special prin achiziția de combine de recoltat, ceea ce permite ca această activitate să se deruleze pe o durată mai mare de timp. Totodată, directorul a subliniat condițiile climatice nefavorabile cartofului, pe fondul secetei și a temperaturilor extrem de ridicate.
„Recoltatul în acest an a început mai devreme, având în vedere condiţiile meteo favorabile pentru recoltat. Totodată, producătorii s-au adaptat lipsei de forţă de muncă manuală şi au cumpărat combine şi acestea permit recoltatul pe o perioadă mai întinsă, pe perioade de două luni”, a declarat Romfeld Zsolt.
„Producţia medie încă n-am putut să o evaluăm mai precis, dar să zicem că de la 18 tone până la 40 tone, avem de toate. Media prognozăm cam 21-22 de tone pe hectar, în condiţii în care judeţul Harghita este neirigat. (…) E o producţie satisfăcătoare, dat fiind faptul că a fost şi o lipsă de precipitaţii. Nu a fost secetă pedologică, dar lipsa de precipitaţii, temperaturile mari au favorizat negativ dezvoltarea cartofului”, a adăugat acesta.
Directorul Romfeld Zsolt a precizat că 30% din suprafața de 4.500 de hectare de cartofi pentru vânzare s-a recoltat. În județul Harghita 1.500 de hectare de cartofi sunt destinate consumului propriu, de pe suprafețe mici, în gospodării.
În luna februarie, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi, „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”, în condițiile în care România și importă acest aliment.
„Actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200 euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice”, potrivit Ministerului Agriculturii.