Life

Leguma din România cu o producție record. A ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram

Leguma produsă în România care a ajuns să se vândă cu numai 1 leu pe kilogram. Producția este una record în acest an.
20.06.2024 | 07:13
Leguma din Romania cu o productie record A ajuns sa coste doar 1 leu pe kilogram
Leguma din România care se vinde foarte ieftin. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un deputat din Parlamentul României a dezvăluit leguma din România cu o producție uriașă în acest an. Se vinde cu un preț mic în majoritatea județelor, însă există și unele excepții.

Leguma din România care a înregistrat o „supraproducție”. Se vinde cu 1 leu

Deputatul PSD Adrian Alda a explicat, într-o postare făcute pe pagina sa de socializare, de ce prețul roșiilor este unul atât de mic. Acest lucru se întâmplă în contextul în care mai mulți producători locali s-au plâns că aruncă legumele din cauza supraproducției din piață.

ADVERTISEMENT

Politicianul afirmă că „toți s-au îngrămădit să facă producție în același timp”. Astfel, spune el, este normal că prețul să fie unul scăzut din moment ce există atât de multă marfă pe piață.

Totuși, consideră că suma mică pe care o plătesc românii este „în avantajul cumpărătorilor” și, „prin urmare, face dovada utilității și succesului Programului Tomata”.

ADVERTISEMENT

„Este important acum ca și fermierii să facă pasul următor. Respectiv să se asocieze pentru a-ș crea lanțuri proprii de distribuție, prin centre de colectare și sortare a producției de tomate care să fie apoi distribuită în toată țara (nu doar în regiunile în care se produc aceste legume!).

Prețul roșiilor este foarte mic doar în anumite zone. În bazinele legumicole consacrate. Marea problemă a producătorilor este că nu pot livra constant cantitățile solicitate de marii retaileri”, a declarat deputatul PSD despre leguma din România, conform agrointel.ro. 

ADVERTISEMENT

Județul unde leguma este, totuși, scumpă

Adrian Alda crede că soluția este asocierea pentru realizarea depozitelor de colectare și sortare. Iar Guvernul, spune el, are în plan astfel de proiecte, prin Casa de Comerț Unirea. Totodată, numărul producătorilor înscriși în programul Tomata a crescut cu 46% față de 2022.

Astfel, în Dolj, Olt, Galați. Giurgiu, producția este una record, prețurile fiind mici. Dar există și județe din România unde leguma se vinde cu un preț cu mult mai mare. Un exemplu de acest tip este Clujul.

ADVERTISEMENT

„De exemplu, în Galați un kilogram de roșii este între 1 și 2,5 lei/kg. Spre deosebire de Cluj, unde ajunge la 20 lei/kg sau Bihor – 12-14 lei/kg. O altă cauză a supraproducției este că fermierii s-au înghesuit toți să facă producție în aceeași perioadă de timp.

Și n-au fructificat deloc legislația în vigoare care le permite să înființeze culturi de tomate eșalonat, pe o perioadă mult mai mare, comparativ cu anii anteriori. În absența unui număr suficient de contracte încheiate cu producătorii români, marile lanțuri de magazine au fost nevoite să prelungească contractele pentru roșii cu furnizori externi”, a adăugat Adrian Alda.

ADVERTISEMENT