Leguma din România pe care fermierii au ajuns să o arunce la gunoi. Deși este foarte sănătoasă, sunt prea puțini cei care o cumpără. De ce sunt nemulțumiți legumicultorii?
Anul acesta, varza a ajuns să fie vândută la prețuri foarte mici sau chiar aruncată de către fermieri, din cauza faptului că nu este achiziționată de suficienți clienți.
Suprafețele cultivate primăvara cu varză au fost extinse de către fermieri, iar cererea este mică, în contextul în care producția e mare. În alți ani, varza cultivată primăvara le aducea profituri bune fermierilor.
Din cauza ofertei bogate, dar și a importurilor, s-a ajuns la prea multă varză. O legumicultoare a postat o imagine în care cantități mare de varză au ajuns să fie aruncate la gunoi.
În imaginea postată de aceasta, varza nu era stricată, ci într-o stare bună, astfel că putea fi comercializată. “Aici ajunge munca fermierilor români!”, a scris aceasta în dreptul fotografiei.
De asemenea, fermierii s-au mai plâns și de prețurile mici oferite de intermedieri. Anul acesta, oferta de pe piață este mare. Mulți și-au exprimat nemulțumirea atunci când au văzut imaginea cu varza aruncată și s-au plâns de cea care este adusă din alte țări.
“Singura rezolvare este să băgăm tocătoare în ea, altădată să aprecieze munca legumicultorilor să mănânce din aceea de plastic adusă din afară. Nu interesează pe nimeni munca noastră și banii pierduți pentru înființarea culturii că de profit nu mai vorbim.
Noi o dăm cu 50 de bani pe kilogram și în piață este de cinci chiar șase ori mai mult adică 2,5 – 3 lei. În magazin nu mai vorbim, că poate ajunge și la 5-6 lei pe kilogramul”, a spus un fermier, potrivit agrointel.ro.
De asemenea, un alt producător a spus că primăvara nu este tocmai un moment potrivit pentru a cultiva varză. Această legumă nu este cumpărată în număr foarte mare de către români.
“A fost prea multă varză pusă și cumpărători puțini aș vrea să le spun tuturor care cultivă varză să se gândească că primăvara nu e toamnă să cumpere lumea cu sacii, cumpără 2-3 verze”, a mai spus un producător.
Unii sunt de părere că varza importantă influențează piața din România în cazul acestei legume. “Cine strică piața? Vin tiruri cu varză din Macedonia și la vamă au trecere bună, așa fac politicienii noștri!
Acum doi ani am vorbit cu domnul ministru al Agriculturii și i-am zis că este multă lubeniță din import în țara noastră, și mi-a zis că nu are ce să facă că este piață liberă suntem în Uniunea Europeană suntem piață de desfacere”, a adăugat un alt legumicultor.
Consumatorii au comentat și ei la postare, iar cineva a ținut să precizeze că prețurile sunt destul de mari, motiv pentru care mulți preferă să cumpere varza din alte surse.
“Aici se ajunge dacă unii sunt dornici de îmbogățire. Dați-o puțin mai jos decât cei din marketing și nu o aruncați, dar voi vreți să o dați la prețul din marketing, dar plătiți taxe și salarii care cei cu marile magazine? V-ați pus întrebarea cu cât o dau macedonenii dacă spuneți că vin tiruri de acolo?”, a spus un internaut.