Leguma care aproape că nu lipsește niciodată de pe mesele românilor. Producția ei a scăzut semnificativ în ultima vreme, însă, românii continuă să o consume în cantități uriașe.
Românii sunt mari consumatori de legume, în special, al celor cultivate la noi în țară. Dintre toate legumele, una ocupă locul fruntaș în preferințele consumatorilor. Totuși, veștile nu sunt prea bune.
Potrivit Institutului Național de Statistică, producția de cartofi a României a scăzut semnificativ. Datele arată că țara noastră a înregistrat cea mai scăzută producție de cartofi din ultimii 8 ani.
În România, recolta de cartofi a scăzut cu 262.200 de tone în 2023, comparativ cu anul 2022. Cu o recoltă de doar 1.18 milioane de tone de cartofi, fermierii trec printr-o adevărată criză în acest sector al agriculturii.
Chiar dacă producția de cartofi a scăzut, consumul lor a crescut. Potrivit datelor INS, în 2023, românii au consumat 2.461 milioane de tone de cartofi, cu 57.000 de tone mai mult decât în anul 2022.
Din cauza deficitului de producție, România a fost nevoită să importe 643.000 de tone de cartofi pentru a acoperi întregul necesar. Nu doar producția de cartofi a scăzut, ci și randamentul mediu. Potrivit datelor, de la 16.219 kg/hectar în 2022, în România, randamentul a ajuns la 14.164 kg/hectar.
În ultima vreme, suprafețele pe care se cultivau cartofii au început să se diminueze. Dacă în 2014 România se putea lăuda cu peste 198.500 de hectare alocate cultivării de cartofi, în 2023, în țara noastră mai existau doar 16.000 de hectare.
Specialiștii în acest sector al agriculturii au și o explicație pentru schimbările din ultima perioadă. Se pare că această scădere a randamentului este cauzată de lipsa sistemelor de irigații, dar și de creșterea costurilor din agricultură.
În acest context, specialiștii susțin că agricultura traversează o perioadă dificilă, care și-ar putea pune serios amprenta asupra viitorului acestui domeniu. Desigur, totul s-ar putea rezolva, dacă s-ar adopta o serie de măsuri eficiente.
Scăderea producției de cartofi ar putea fi reglată dacă s-ar pune accentul pe investiții în tehnologii agricole, pe acordarea de subvenții fermierilor și pe promovarea practicilor agricole sustenabile. În momentul în care aceste soluții vor fi puse în aplicare, criza pe piața cartofului ar putea fi prevenită.