Leguma ieftină, gustoasă și care conține multe vitamine pe care o găsești în toate magazinele. Mihaela Bilic o recomandă, o poți mânca în loc de carne. Cunoscutul nutriționist consideră că poate fi mâncată tot timpul anului.
Ce legumă accesibilă la preț poate fi consumată în loc de carne. Are vitamine și este savuroasă, susține Mihaela Bilic, care o recomandă în perioada postului, cât și în restul anului. Vedeta vorbește despre calitățile sale pentru sănătate.
Aceasta este folosită de vraci și vindecători de mii de ani datorită proprietăților sale antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene. Mai exact, este vorba de ciuperci care au costuri foarte mici în toate magazinele.
Spre exemplu, o conservă de 280 de grame de ciuperi întregi are un preț de 6,49 lei la Auchan. De asemenea, cele proaspete, Champignon, producție românească, cu o greutate de 500 de grame, costă 7,99 lei.
„Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare- de la paste și orez, până la salate și sosuri.
Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea «champignon de Paris» este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!
Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă.
Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit”, susține nutriționistul vedetelor Mihaela Bilic despre ciuperci, pe pagina personală de Facebook.
Ciupercile reprezintă un înlocuitor excelent pentru carne datorită aromei lor umami. Umami este, de fapt, al cincilea gust de bază, alături de dulce, acru, sărat și amar. Legumele se gătesc foarte ușor și se pretează la diverse preparate culinare.
Acestea merg de minune în sosuri, supe sau mâncare gătită. Au o aromă foarte puternică și atunci când se gătesc trebuie să se rumenească în ulei de floarea soarelui într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute.
Pentru un gust și mai intens se poate adăuga unt deoarece grăsimea face posibilă reacția Maillard. În felul acesta apare și gustul umami specific ciupercilor. E foarte important să nu gătiți în mod excesiv ciupercile pentru a nu fi uscate la final.
De asemenea, este indicat să se presare puțină sare peste ciuperci încă de la începutul gătitului. Condimentul are capacitatea de a scoate apa dintr-un produs, ceea ce înseamnă că ciupercile pierd jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se intensifică.