Life

Leguma inedită care le aduce un profit însemnat acestor români din județul Neamț. Se obțin 5 tone la ha, iar un kilogram se vinde și cu 40 de lei

Leguma neașteptată care le aduce bani frumoși agricultorilor din județul Neamț. Se pot aduna 5 tone la hectar și prețul e de 40 de lei/kilogram.
23.06.2024 | 09:00
Leguma inedita care le aduce un profit insemnat acestor romani din judetul Neamt Se obtin 5 tone la ha iar un kilogram se vinde si cu 40 de lei
Leguma neașteptată care le aduce bani frumoși agricultorilor din județul Neamț. Se pot aduna 5 tone la hectar și prețul e de 40 de lei/kilogram. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Leguma inedită care le aduce un profit însemnat acestor români din județul Neamț. Se obțin 5 tone la ha, iar un kilogram se vinde și cu 40 de lei. Se cultivă exclusiv în această regiune a țării noastre și are un gust delicios.

Leguma neașteptată care le aduce bani frumoși agricultorilor din județul Neamț. Se pot aduna 5 tone la hectar și prețul e de 40 de lei/kilogram

Leguma neașteptată care le aduce bani frumoși agricultorilor din județul Neamț. Se pot aduna 5 tone la hectar și prețul e de 40 de lei/kilogram. Totul a început în urmă cu câțiva ani datorită unor fermieri care s-au unit într-un grup.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba de 15 agricultori din localitatea Gherăești care s-au unit pentru a cultiva această plantă, care are rădăcini groase și care crește bine. Concret, andiva a fost adusă în această zonă de un olandez acum aproape 80 de ani.

S-a adaptat foarte bine la grădinile și solul de aici, motiv pentru care fiii celor care au naturalizat planta continuă și azi afacerile de familie. Munca lor începe undeva în aprilie – mai, în fiecare an. Atunci se seamănă andivele care au nevoie de o irigare extraordinară.

ADVERTISEMENT

Aceste legume inedite sunt valorificate în mai multe locuri din România, dar mai ales în București. În Capitală ele se vând la un preț destul de mare. Consumatorii trebuie să scoată din buzunar între 35 și 40 de lei pentru un singur kilogram.

Andivele, cultivate exclusiv în județul Neamț

Andivele sunt cultivate exclusiv în județul Neamț, în Gherăești, datorită condițiilor pe care le oferă pământul. Carol Iștoc, cel mai mare cultivator de andive din această regiune, are cultivată o suprafață de 1 hectar.

ADVERTISEMENT

Fermierul a dezvăluit că munca nu este deloc ușoară pentru că începe în aprilie. Ogorul se îngrijește foarte bine vara, planta având nevoie de apă suficientă pentru a se dezvolta bine și pentru a avea rădăcini groase.

În octombrie se recoltează primele rădăcini (cotoare). Acestea sunt scoase de oameni cu ajutorul unui hârleț (cazma în sud), adică totul se face manual. Se folosește și un cuțit pentru a tăia frunzele și o parte din rădăcină. Ulterior, se duc la bordei.

ADVERTISEMENT

Aceste bordeie sunt, de fapt, niște spații special amenajate, săpate în pământ, care sunt încălzite. În felul acesta se păstrează pentru iarnă. Pe de altă parte, planta are nevoie să fie prășită foarte des pentru că nu sunt folosite substanțe, erbicide.

„Cultiv un hectar de andive, cel mai mult din Gherăești, și vând în două piețe din București, în Drumul Taberei și Piața Matache și la piața locală din localitate, de aici. Eu duc andive din acestea, care cresc la noi.

Eu dau kilogramul cu 35-40 de lei, dar este și muncă multă, eu fac 4-5 tone la un hectar. Eu produc andive atât cât se vinde, noi mai producem și ceapă și cartofi. Eu pentru a produce un kilogram de andive investesc minim 15 lei.

Este normal să fiu pe plus odată ce am producție mai mare. Sămânța o produc tot eu, pentru că ce luam din Olanda costa foarte mult și atunci îmi produc sămânța singur”, a declarat Carol Iștoc pentru agrointel.ro.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink