În luna decembrie e recomandat să consumi des această legumă. E bogată în vitamina C, dar și vitamina B6. Totodată, ea conține și potasiu, fibre, fier, dar și flavonoide, substanțe cu proprietăți antioxidante.
Se apropie iarna, iar temperaturile au scăzut deja destul de tare. Aceste schimbări bruște ne pot afecta organismul, chiar dacă nu ne dăm seama. Astfel, putem ajunge să avem sistemul imunitar slăbit, iar de aici și până la răceală mai e doar un singur pas.
Tocmai din acest motiv, este bine să luăm măsuri din timp. Iar totul pornește de la alimentație. Atât timp cât avem o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, organismul nostru va fi în siguranță.
Leguma pe care e bine să o consumi des în luna decembrie însă ne poate oferi un avantaj. Aceasta are beneficii uimitoare pentru organism și poate fi adăugată foarte ușor în numeroase rețete.
Este vorba despre ceapă. Într-adevăr, are o aromă puternică și poate gustul ei nu e pentru oricine. Având în vedere proprietățile sale însă, putem încerca să o consumăm ceva mai mult în sezonul rece.
Nu contează că vorbim de ceapă coaptă, crudă, fiartă, uscată. Dr. Diana Stuparu, specialist în diabet, boli de metabolism şi de nutriţie la Spitalul Judeţean din Slatina, spune că aceasta ne poate fi de mare ajutor.
Mai exact, leguma pe care e bine să o consumi în luna decembrie are o compoziție bogată în tiosulfinate, sulfuri şi sulfoide. Acestea au proprietăți antimicrobiene puternice, apropiate de cele ale usturoiului.
De altfel ceapa era folosită încă din antichitate pentru tratarea anumitor boli ori vindecarea rănilor sau diminuarea durerii. Mulți o considerau ca fiind un antibiotic natural din mai multe puncte de vedere.
“Ceapa este o sursă bogată de fier prevenind anemia, fibre, potasiu – cu rol în echilibrul electrolitic al organismului -, vitamina A – protejează pielea şi mucoasele -, vitamina B – ajută la creşterea metabolismului şi are un rol clar în îmbunătăţirea sistemului imunitar şi a celui nervos, precum şi în menţinerea sănătăţii pielii şi muşchilor -, şi vitamina C, crescând rezistenţa sistemului imunitar”, spune dr. Diana Stuparu.
Iar avantajul este că ceapa poate fi consumată sub diferite forme. Astfel, poate fi adăugată în orez, tocăniță, dar și în salate. Și în ciuda faptului că mirosul poate fi unul neplăcut, beneficiile nu trebuie trecute cu vederea.