Life

Leguma nocivă consumată de toți românii! Poate crește riscul apariției cancerului

17.08.2020 | 14:34
Leguma nociva consumata de toti romanii Poate creste riscul aparitiei cancerului
Consumată în exces, țelina poate crește riscul apariției cancerului sau hipertensiunii. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Ți-ai propus să ții un regim alimentar strict și să incluzi în meniul tău zilnic numai și numai alimente sănătoase? Foarte bună alegere, numai că înainte de a da iama printre tarabele din piață trebuie să iei în calcul că nu toate legumele sunt benefice pentru organism.

Da, ai auzit bine. În topul celor care se pot dovedi nocive, mai ales dacă nu sunt gătite corespunzător și cu mare atenție se află chiar și țelina, întâlnită adesea în ciorbe, supe sau tot felul de preparate tradiționale românești.

ADVERTISEMENT

Deși are nenumărate beneficii datorită vitaminelor pe care le conține, la un moment riscă să devină toxică. Nu puține sunt cazurile în care consumul excesiv stimulează apariția unor afecțiuni grave precum hipertensiune sau cancer.

Țelina, o sabie cu două tăișuri. Consumată în exces, poate stimula apariția cancerului

Cu toții știm că țelina este bogată în vitamine precum A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu si mangan. Specialiștii o recomandă pentru reglarea presiunii sângelui, dar și în cazul persoanelor care se confruntă cu un nivel ridicat al colesterolului.

ADVERTISEMENT

În cantități mari, însă, nitrații sporesc riscul apariției cancerului, hipertensiunii, disfuncțiilor ale sistemului de circulație, urticariei, intoxicației sau cianozei severe.

Consumul de ţelină poate determina alergii din cauza unei substanţe fotosensibilizante din plantă numită bergapten, care poate provoca reacţii anafilactice, de aceea se recomandă introducerea unei cantităţi treptate din plantă în alimentaţie.

ADVERTISEMENT

Tot din acest motiv se recomandă evitarea expunerii la soare pe durata tratamentului pe bază de ţelină. Din cauza conţinutului de hormoni naturali, femeile însărcinate trebuie să consume cu precauţie ţelină”, explică medicul Cătălin Luca.

Este ideală pentru persoanele care au probleme cu greutatea

Un consum moderat poate face, însă, adevărate minuni pentru persoanele supraponderale care își doresc să scape rapid și ușor de kilogramele în plus. Asta pentru că țelina are un conținut redus de calorii (100 g din rădăcină conţin 40 de calorii, de două ori mai puţin decât aceeaşi cantitate de cartofi).

ADVERTISEMENT

În plus, o ceașcă de suc asigură 37% din doza zilnică recomandată de vitamina K, ceea ce contribuie la o coagulare normală a sângelui. Această vitamină este extrem de importantă pentru organism, datorită faptului că participă inclusiv la consolidarea structurilor osoase.

ADVERTISEMENT
Tags: